Volledig scherm
Wateroverlast in Someren in 2018 © Bert Jansen

Politiek vertrouwen in plan voor waterstand Someren

SOMEREN - De samenwerking die de gemeente Someren met andere overheden aanging om beter om te gaan met wateroverlast en extreme droogte, kan op veel bijval van de lokale politiek rekenen. 

Binnenkort krijgt het college groen licht van de gemeenteraad om drie ton uit te trekken voor dit waterbeheersingsplan.

Dat geld is afkomstig van de provincie Noord-Brabant. Nadat ­Someren in 2017 onder de noemer ‘Onweerstaanbaar Someren’ de handen ineensloeg met waterschappen Aa en Maas en De Dommel, sloot ook de provincie zich vorig jaar aan bij deze samenwerking. De extreme regenval in de zomer van 2016 – waarbij menig straat in Someren blank kwam te staan – en de extreme hitte van vorig jaar zomer golden in zekere zin als waarschuwingsschoten: het klimaat wordt instabieler en daar moet op geanticipeerd worden.

Wadi’s

Onder de vlag van Onweerstaanbaar Someren is al het nodige werk verzet, maakte gisteravond een presentatie van ambtenaar Ruud van der Aa voor de raadscommissie ruimte duidelijk. Zo zijn de wadi’s in de wijk Waterdael groter gemaakt. Verder staat er nog het nodige op de rol. Zo komt er hemelwaterriool in de Keizerstraat in combinatie met een noodwaterberging aan de Grebbe. Verder komt er onder meer een waterbuffer bij Someren-Noord.

De werkzaamheden concentreren zich in enkele gebieden in de gemeente, zoals de loop van de Peelrijt, het zuidelijke dal van de Aa, het kassengebied en de bebouwde kom van Someren.

Of al die ingrepen succes brengen, is te volgen via ‘realtime data’ op internet. Of zoals wethouder Louis Swinkels het schetst: ,,Je kunt nu precies zien waar het water naartoe stroomt.” Ook inwoners van Someren kunnen die stromen en andere actuele gegevens over water vinden via de website onweerstaanbaarsomeren.nl.

Het beheersplan zorgt voor enthousiasme bij de verschillende Somerense raadsfracties, maar toch ook voor kanttekeningen. ,,Als je water niet ver genoeg afvoert, krijg je dan niet een herhaling van het probleem?”, vraagt Henny Driessen van het CDA zich af. ,,Water trekt uiteindelijk weer de grond in.”

Van der Aa maakt zich hier weinig zorgen over. ,,We hebben hier in Someren geen grondwaterstand die structureel te hoog is, zoals in het westen van het land.”

Reëel

Somerenaren zullen moeten accepteren dat er soms wateroverlast is, zijn Swinkels en Van der Aa reëel. Laatstgenoemde: ,,Maar de uitdaging is om ervoor te zorgen dat overtollig water niet in huizen stroomt.” Het lijkt erop dat de politiek er van overtuigd is dat Onweerstaanbaar Someren soelaas gaat bieden. Voldoende om er drie ton voor vrij te geven.