Proef met tiny houses gaat aan De Mortel voorbij
DE MORTEL - Willem Verkuijlen en Liza Simons uit De Mortel hadden graag een stuk grond beschikbaar gesteld voor een proef met tiny houses. Maar helaas, gemeente Gemert-Bakel wil eerst regels hiervoor opstellen.
Delen per e-mail
Ambitieus en idealistisch is het plan van stichting Peel Natuurdorpen zeker. De stichting wil 3500 hectare nieuwe natuur ontwikkelen in de Peel met daarin vijf of zes ‘peeldorpen’: clusters met in totaal tienduizend tiny houses. Aanstaande dinsdag wordt het eerste kleine huis geplaatst in het dorp Zeeland, gemeente Landerd.
Dat had De Mortel kunnen zijn, als het aan Willem Verkuijlen en Liza Simons had gelegen. Het stel heeft een melkveebedrijf aan Den Hoek en had graag een hectare bos op hun perceel ter beschikking gesteld om als voorbeeldlocatie voor het project te dienen. „We zijn er heel enthousiast over”, zegt Simons. „Het gaat om de gebiedsontwikkeling. Wat lever je terug aan maatschappelijke meerwaarde?”
De pilot gaat aan onze neus voorbij
Het idee is om boeren het recht te geven maximaal drie tiny houses neer te zetten op elke hectare landbouwgrond die ze omzetten naar nieuw bos, legt Jan Ottens van stichting Peel Natuurdorpen uit. De huur vormt voor boeren een welkome extra bron van inkomsten en ook de natuur is erbij gebaat. „Er komen bossen en heggen of kruidenrijk grasland op boerengrond, de tiny houses vormen het verdienmodel.”
Helderheid scheppen
Maar de pilot komt voor De Mortel te snel. „Die gaat aan onze neus voorbij”, zegt Simons. Gemeente Gemert-Bakel wil eerst regels opstellen hoe om te gaan met tiny houses. Jammer maar begrijpelijk dat de gemeente helderheid wil scheppen, meent Simons. „Ik heb al heel wat grondeigenaren gehoord die er ook wel oren naar hadden zulke huisjes neer te zetten.”
Het is een utopie te denken dat we direct een groot blok bij elkaar krijgen
Een wildgroei zou het gevolg kunnen zijn. Bovendien is het idee van de stichting juist om clusters van tiny houses te realiseren, niet allemaal losstaande huisjes. Het gaat zoals gezegd om de gebiedsontwikkeling. „In het begin gaan we wat schappelijker om met lokale initiatieven. Het is een utopie te denken dat we direct een groot blok bij elkaar krijgen”, zegt landbouwkundig ingenieur Ottens. „Die losse initiatieven moeten naar elkaar toegroeien. We hopen op een sneeuwbaleffect.” De stichting zat om een voorbeeldlocatie te springen. „Zo kunnen boeren en ambtenaren zien wat onze bedoeling is. In de gemeente Landerd was het zo gepiept.”
Animo voor tiny houses
De animo om in een tiny house te gaan wonen is volgens Ottens groot. „Al 650 mensen hebben zich gemeld.” Ook 25 boeren hebben er wel oren naar om deel te nemen aan het project. Simons ziet het ook nog steeds zitten. „We gaan het doen, maar het gaat wat langer duren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ondernemers zetten massaal terrassen buiten: 'Van barre tijden naar bartijden’
HELMOND/EINDHOVEN - Op verschillende plekken in de regio zetten horecaondernemers vandaag de terrassen buiten. De ludieke actie is bedoeld om de aandacht te vestigen op de horeca en het in de ogen van de ondernemers kromme overheidsbeleid rond de coronamaatregelen. Voorlopig blijft het bij blaffen want klanten kunnen niets te drinken krijgen. -
PREMIUM
10.000 tiny houses in de Peel: hoe realistisch is het om nieuwe, duurzame dorpen uit de grond te stampen?
ODILIAPEEL/MILHEEZE - De hyperambitieuze plannen van Jan Ottens om vijf a zes natuurdorpen in de Peel uit de grond te stampen, roepen de nodige vragen op. Zo’n 10.000 tiny houses, in combinatie met duurzame landbouw en veel natuur, hoe realistisch is dat? -
PREMIUM
‘We gon zo mar gin kiendje afgeve’, maar ze deden het wel en bezorgden Karin voor lang het stempel van afstandsmoeder
,,Toen ik over de gang naar de WC liep, hoorde ik achter het scherm baby’tjes huilen. Even wilde ik daarachter kijken ook al was het ten strengste verboden. Nee Karin, niet doen! Dat mag niet! Al helemaal gehersenspoeld, vermande ik mezelf, liep door naar de WC en daarna braaf terug naar mijn kamer.” -
PREMIUM
Echtpaar wacht na eerherstel door rechter tegenvaller: Asten in hoger beroep over sluiting ‘wietloodsen’
OMMEL - Ze dachten dat het boek na een kleine twee jaar eindelijk dicht kon. Een loods van Faas en Wilma van der Heijden in Ommel werd gesloten na de vondst van spullen waarmee je een wietkwekerij kunt beginnen. Onterecht, oordeelde de Bossche rechter; Astens nieuwe burgemeester Anke van Extel-Van Katwijk gaat nu in hoger beroep. -
Fysiopraktijk in voormalige huishoudschool in Deurne
DEURNE - In de nabije toekomst gaat er weer leven komen in de leegstaande klaslokalen van de voormalige huishoudschool Sancta Maria in Deurne. Fysiotherapie Rinus Louwers kocht onlangs het pand van zorghuisvester Groupcare.
-
Ambitieus plan voor 10.000 huisjes in de Peel wekt interesse van provincie Brabant
DEN BOSCH/ODILIAPEEL - Provinciebestuurders Elies Lemkes en Erik Ronnes laten zich ‘graag bijpraten’ over het ambitieuze plan voor vijf of zes nieuwe natuurdorpen in de Peel. Initiatiefnemer Jan Ottens wil daar in totaal 10.000 kleine huisjes uit de grond stampen, in combinatie met duurzame landbouw en veel natuur. -
Swinkels hoeft stikstofcijfers voorlopig niet te openbaren
LIESHOUT - Royal Swinkels Family Brewers hoeft voorlopig de stikstofcijfers nog niet prijs te geven. -
Stukje Deurne waar niks van de grond komt: op de nieuwbouwplannen ligt 'n dikke laag stof
DEURNE - Het gaat er al vijf jaar over. Over tien huurhuizen op een lapje grond. Op de bouwplannen en tekeningen ligt inmiddels een dikke laag stof. Bouwers, verhuurders, toekomstige bewoners, de gemeente: allemaal willen ze gas geven. Maar op het stuk Deurne komt niks van de grond. Al vijf jaar zijn de 2000 vierkante meters onderwerp van een slepend juridisch conflict.