Volledig scherm
In Deurne wordt op 25 september een symposium over mantelzorg gehouden. © Carlo ter Ellen DTCT

Psychische mantelzorg zit nog in taboesfeer: 25 september symposium in Deurne

DEURNE - Wie zorgt voor iemand met een psychische problematiek, loopt daar meestal niet mee te koop. Er hangt nog een taboe omheen. Een symposium in Deurne moet daar eind september verandering in brengen.

'Ik maak me af en toe zorgen dat weinig mantelzorgers van mensen die met psychische of psychiatrische problematiek van doen hebben, zich melden." Dat zegt Mia van Dijk van de LEVgroep, consulent steunpunt mantelzorg. Zij organiseert dit symposium samen met Henk Driessen, die zelf lijdt aan schizofrenie en zich inzet om psychiatrie uit de taboesfeer te halen.

Want die heerst er. Ook onder mantelzorgers in de GGZ. ,,Dat is deels uit schaamte. Maar ook omdat men niet met de problemen van hun kinderen of partner te koop willen lopen", zegt Van Dijk. ,,Je kunt nog steeds beter een gebroken been hebben of in een rolstoel rondrijden. Terwijl het zorgen voor iemand met een psychische aandoening heel zwaar is. Je moet niet alleen die persoon ergens naartoe brengen, je bent steeds gericht op 'hoe voelt die ander zich'. Ook voor de sfeer in huis heeft het nogal wat impact. Je staat vaak op scherp."

Lotgenoten

Van Dijk en Driessen vinden het belangrijk dat deze mensen elkaar ontmoeten, naar verhalen van lotgenoten luisteren. Daarom deze avond, op 25 september in het Gerardushuis in Deurne-Walsberg. Met vier gastsprekers.

Zo komt psychologe Eveline Vermeeren van Indigo, een instituut dat onder andere mantelzorgers begeleidt. ,,Zij is goed thuis op het gebied van coachen en begeleiding van met name jonge mantelzorgers", weet Van Dijk. Een meisje van 16 jaar vertelt hoe het is om mantelzorger te zijn van een ouder. ,,Ze is een zogenoemd KOPP-kind: Kind Ouder Psychiatrische Patiënt." Haar begeleidster is er ook bij.

Els van der Heijden heeft een zoon die lijdt aan schizofrenie. Zij doet eveneens haar verhaal. En Tanja Nabben is te gast. Zij maakte een documentaire over een vrouw die veertig jaar voor haar zus zorgde. Die vrouw uit de film is waarschijnlijk ook aanwezig.

Forum

De vier worden geïnterviewd door gespreksleider Theo Goossens. Na de pauze nemen ze plaats in een forum dat vragen beantwoordt uit het publiek. In de nazit kunnen aanwezigen de gasten en aanwezige professionals aanspreken en dan onderling ervaringen uitwisselen.

,,De avond is met name voor mantelzorgers. Er wordt ingegaan hoe je aandacht kunt houden voor je eigen leven. Verder is iedereen welkom die zich bij deze problematiek op enige manier betrokken voelt", zegt Van Dijk.

De toegang op 25 september is gratis. De zaal gaat open om 19.00 uur en het programma begint om 19.30 uur. Het Gerardushuis in Deurne-Walsberg ligt aan de Parkstraat 2.