Volledig scherm
v.l.n.r: Jeanne Melief, Katjuscha Otte, Edwin van Tuijl en Henk Kneepkens bij het herstelde mozaïek. © FotoMeulenhof

Reddingsbrigade stopt verval bij museum De Wieger in Deurne

DEURNE - Het afgelopen jaar werkten kunstenaars en vrijwilligers aan een paar lastige klussen op het terrein van het Deurnese museum De Wieger. Donderdag werden ze opgeleverd. De nieuwe directeur Katjuscha Otte prijst zich nu al gelukkig met ‘haar’ mensen.  

De tand des tijds heeft hier en daar ook flink aan de Wieger geknabbeld,  daar vertel je de mensen van het Deurnese museum niets nieuws mee. De muurschildering van Otto van Rees uit  1925 werd door regen, wind en zon de afgelopen jaren zo ongeveer uitgegumd en uit het mozaïek van Pieter Wiegersma vielen stukjes glas van ellende naar beneden. De waterput takelde af en ook het terras ging zienderogen achteruit. 

Tijd voor actie, meenden de dames die de tuin van De Wieger onderhouden, en om torenhoge rekeningen te voorkomen trommelden ze kunstenaars en handige vakmensen op die de boel vrijwillig onder handen wilden nemen.
Zo sloopte kunstenaar Jeanne Melief uiteindelijk haar eigen antieke spiegel om precies de goede kleur goud in het beschadigde mozaïek te plakken en haalde Frans van Eijk tweedehands plavuizen in Sint-Oedenrode waar hij het beton nog van af moest bikken.  

Kunstenaar Henk Kneepkens stortte zich op de muurschildering en stuitte uiteindelijk op een bijna onverwoestbare minerale verf via het Bossche bedrijf KEIM. Edwin van Tuijl herstelde tenslotte samen met jongens van de Korenaer -de school die verbonden is aan Vreekwijk- de waterput.    
Het resultaat werd donderdag opgeleverd onder een stroom van bedankjes van de nieuwe directeur Katjuscha Otte. Ze loopt inmiddels dik twee maanden rond op de Wieger-werkvloer en dat bevalt haar heel erg goed, vertelt ze op het binnenpleintje van het museum. Ze loopt over van de plannen en wil van de Wieger een plek maken waar mensen voor om zullen rijden. Maar eerst is het haar missie om duidelijk te maken waarom De Wieger een toekomst verdient, te beginnen met de politieke partijen die binnenkort beslissen over het lot van het museum.