Gerard Hurkmans stopt met fluiten.
Volledig scherm
Gerard Hurkmans stopt met fluiten. © René Manders/DCI Media

Scheidsrechter Gerard Hurkmans uit Someren-Eind stopt na 40 jaar:‘Mijn eerste wedstrijd was een drama’

SOMEREN-EIND De ervaren voetbalscheidsrechter Gerard Hurkmans (64) uit Someren-Eind neemt na vier decennia en ontelbare wedstrijden afscheid. Hij kreeg recent nog een koninklijke onderscheiding. 

,,Ik maakte er een gewoonte van om vóór de wedstrijd met de beide trainers te gaan praten, dan herkende ik hun stem als ze vanuit de dug-out te persoonlijk werden tegen mij of mijn grensrechters. Dan kon ik hen terecht aanspreken”, begint Hurkmans.  

Zijn eerste wedstrijd was Mierlo-Hout 6 -NWC 8. ,,Ik zou eerst een scheidsrechtercursus gaan volgen, toen dat niet doorging stuurden ze mij naar ’t Hout.”  

Drama

Het werd een drama voor Hurkmans, maar dat werd hem niet kwalijk genomen. ,,Tja, wat wil je? Ik kende niet alle spelregels en had nog nooit gefloten. Daarna ben ik in de leer gegaan bij ervaren scheidsrechters en daar heb ik echt zoveel van opgestoken dat ik vol zelfvertrouwen naar de wedstrijd toe ging.”

Dat zelfvertrouwen werd opgemerkt bij de KNVB. Na drie jaar wedstrijden in de onderafdeling Brabant werd hij gevraagd om voor de KNVB te gaan fluiten. ,,In het begin 4e klasse en later zelfs promotiewedstrijden in de 1e klasse en een uitnodiging voor het internationale IR. Otten jeugdtoernooi in het PSV-Stadion.”

Hij vindt dat het in de jaren tachtig een gemakkelijkere periode was voor een startende scheidsrechter als in deze tijd. ,,Tegenwoordig zijn de spelers veel mondiger, ze vechten bijna elke beslissing van de scheidsrechter aan. Maar een ding is wel hetzelfde gebleven: als je als scheids niet duidelijk bent kom je in de problemen.”

De beslissing waar Hurkmans de meeste spijt van heeft, nam hij in Breda tijdens een wedstrijd van De Baronie. ,,Een jonge gast kwam als invaller het veld in en 2 minuten later gaf ik hem rood. Later bleek dat hij wegens een blessure bijna een jaar niet meer gevoetbald had, deze wedstrijd was weer zijn eerste én zijn kortste!”

Minder druk, meer plezier

De Somerenaar is bijna twintig jaar op een hoog niveau scheidsrechter geweest. ,,De druk was zo hoog, dat het ten koste ging van mijn gezondheid. Ik ben overgestapt als clubscheidsrechter naar SV Someren, minder druk én meer plezier.” 

Ook het financiële plaatje heeft hierin meegespeeld, de KNVB vergoedt de reiskosten en keert een vast bedrag per wedstrijd uit. ,,De inhoud van je sporttas is al een paar honderd euro en dat is voor eigen rekening.”

Hij is bestuurslid geweest voor de scheidsrechtersvereniging in Helmond en is al twaalf jaar

voorzitter van de stichting zaalvoetbal Someren. Hiervoor kreeg hij een koninklijke onderscheiding. ,,Op 17 mei zou mijn laatste wedstrijd zijn als scheidsrechter, veertig jaar is wel genoeg. Ik wil ook wel eens naar wedstrijden van mijn kleinkinderen gaan kijken.”

In december fluit hij zijn laatste wedstrijd. Hij heeft wel een voorkeur. ,,Someren-Lierop, een mooi affiche én mijn zoon speelt bij Lierop.”