Volledig scherm
Buurtbewoners protesteren tegen mogelijke komst arbeidsmigranten in te koop staande boerderij aan de Nieuwendijk in Someren © FotoMeulenhof

Scherpere regels voor arbeidsmigranten in Someren

SOMEREN - Drie keer moet scheepsrecht zijn voor de Somerense wethouder Guido Schoolmeesters. Na flinke kritiek vanuit de gemeenteraad legt hij nu aangescherpte regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten voor aan de politiek.

Het gaat met name om de spreiding van het aantal buitenlandse werknemers in de gemeente Someren. In de nieuwe regels straat dat maximaal tien procent van de woningen in een straat bestemd mag zijn voor arbeidsmigranten en dat het aantal naar boven wordt afgerond. Stel: er zijn zestien woningen, dan worden er dus twee toegewezen aan de buitenlandse arbeidskrachten. Bij minder dan tien huizen in een straat mag er maximaal eentje toegewezen worden aan migranten.

Verder heeft Schoolmeesters toegevoegd dat deze regels voor binnen de bebouwde kom ook gelden op bedrijventerreinen. Een andere aanpassing is dat voortaan veertig arbeidsmigranten mogen verblijven op het perceel van een agrariër, mits ze ook op die locatie werken.

Schoolmeesters hoopt clustering van arbeidsmigranten verder te voorkomen door strengere regels voor huisvesting van grotere groepen. Bij huisvesting van groepen van elf personen of meer mag er binnen een straal van 250 meter geen andere woning toegewezen worden aan migranten. Deze regel geldt ook voor logiesgebouwen waarin tientallen werknemers gehuisvest kunnen worden.

Per locatie moet nu een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Per aanvraag wordt meteen de woning ter plaatse gecontroleerd, zodat de gemeente een beter beeld krijgt van de bestaande situatie. Hierna kan een toezichthouder, indien nodig, een extra controle doen van installaties, de hygiëne en aantal parkeerplaatsen. De nieuwe regels gelden na vaststelling door de politiek voor drie jaar.