Volledig scherm
Vlierdense molen is 175 jaar.

Slecht weer kan pret niet drukken op dubbel feest in Vlierden

VLIERDEN - Op voorhand was het feestprogramma rond de 175e verjaardag van de Vlierdense molen in combinatie met Koningsdag al aangepast vanwege het tegenvallende weer.  Desondanks maakte de Vlierdense bevolking er het beste van.

Vlierden vierde vandaag een dubbele verjaardag, die van de Koning en van Molen Johanna-Elisabeth. De buitenactiviteiten had de Stichting Oranjevereniging Vlierden op voorhand al afgelast maar toch nog altijd zestig dorpelingen kwamen schuilend voor de regen genieten van koffie, thee en eigengemaakt molenkoek.

Die kregen een toespraak van dorpsgenoot en wethouder Marnix Schlösser. Hij had  zich verdiept in de geschiedenis van de molen die hij linkte aan het hedendaagse leven in het kerkdorpje. ,,De Vlierdense ondernemersmentaliteit is bluffen en een grote mond hebben", zei hij. ,,Zo krijgen we zaakjes voor elkaar. Om de rechten van de molen te krijgen moest er een aanvraag ingediend worden. Er werd aangeklopt bij de gemeente Deurne met het verhaal dat er 1.400 mensen in Vlierden woonden. In werkelijkheid waren het er maar 680. Ze kregen het wel voor mekaar. De molen is een mooi symbool voor ons Vlierden. Het is iets echt Vlierdens, echt iets waar we trots op mogen zijn.’’ 

Volledig scherm
Wethouder Schlösser spreekt van onder een tent de aanwezigen toe.

Nadat dorpstroubadour Piet Driessen met enkele liederen over de molen de lachers op de hand kreeg - ,,De molen krie ‘ne schouderklop, al kan ik er nie goe bij….’’ -, getuigde Joep Coppens van zijn passie voor de molen. Ook hij nam de aanwezigen mee terug in de tijd naar 1800, toen er nog een molen op de Baarschot stond. Die verdween, werd verbouwd tot boerderij. ,,Daarna startte Johannes van Hombergen in 1844 de bouw van de molen die we nu kennen als Molen Johanna-Elisabeth", aldus Coppens die 48 jaar geleden de vraag kreeg van de gemeente of hij bij de gerestaureerde molen wilde gaan wonen, als beheerder. Hij zorgde 28 jaar voor de molen en droeg in 1999 het stokje over aan Harrie Smits, een van de twee Liesselse molenaars. En die heeft nu aangekondigd  dat hij een opvolger krijgt die weer Vlierdens bloed in de aderen heeft: Hans Keizers. ,,Iemand ook met echt boerenbloed’’, zei Coppens.

Volledig scherm
Vlierdense molen is 175 jaar.

Keizers, Smits en Coppens lieten de aanwezigen de molen van binnen zien en gaven nadere uitleg. Ook was er een quiz over de molen.  Iets anders dan gepland maar alles bijeen toch een aangenaam feestje.

Volledig scherm
Harrie Smits molenaar in Vlierden. © Fotopersburo van de Meulenhof bv