Volledig scherm
AutoMaatje © AutoMaatje

Sociaal op pad met AutoMaatje in Deurne

DEURNE - Deurne steekt 107.000 euro in AutoMaatje. De vervoersservice van de ANWB  is onder meer bedoeld voor mensen met weinig geld of die eenzaam of slecht ter been zijn. Een paar weken terug besloot buurgemeente Helmond er juist de stekker uit te trekken.

Naar de Markt om een terrasje te pakken, even op bezoek bij een vriendin, naar een afspraak in het ziekenhuis: dit soort tripjes zijn niet voor iedereen even bereikbaar. Mensen met een lichamelijke beperking, een krappe portemonnee of een beperkte kennissenkring botsen meer dan eens tegen een vervoersprobleem aan.  Voor deze mensen is er in Deurne binnenkort een oplossing: ANWB AutoMaatje. 

Met AutoMaatje kunnen mensen zich voor een vast bedrag van 30 cent per kilometer laten vervoeren door een vrijwilliger. Deze chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. De dienst, die in 2016 werd opgezet door de ANWB, richt zich vooral op het samenbrengen van mensen. Ook tijdens de rit. De chauffeurs worden namelijk gekoppeld aan de gebruiker op basis van interesses. Uit ervaring blijkt dat er bijzondere vriendschappen kunnen ontstaan tussen de vrijwillige chauffeur en de gebruiker, aldus de ANWB.

In Deurne wordt het project gedragen door de KBO, stichting de Wik en LEVgroep. De gemeente steekt er over een periode tussen 2019 en 2021 107.000 euro in. De KBO en de Wik zorgen samen voor minimaal vijftien chauffeurs.
Waar Deurne van start gaat met AutoMaatje, trekt Helmond juist de stekker er uit. Ze wezen onlangs een nieuwe subsidieaanvraag van ruim 32.000 euro af. De stad was in het najaar van 2017 de eerste Brabantse plaats die ermee startte, maar per 1 juli vervalt de service.  Voornaamste reden is het tegenvallende aantal gebruikers. Projectleider Matthijs de Winter van de ANWB liet eerder in deze krant weten dat in Helmond sprake was van een mooie groei. ,,Binnen een jaar zijn er 200 deelnemers, dat is geheel in lijn met de ontwikkeling zoals we die elders zien. We vinden het erg jammer dat de gemeente heeft besloten de subsidie stop te zetten. Dit is eigenlijk een tegendraadse beweging.”