Pater Frans Wijnen in de St Bavokerk in Rotterdam.
Volledig scherm
Pater Frans Wijnen in de St Bavokerk in Rotterdam. © Rinus van Houts

Someren-Eindse giften maken kerkcamera in Rotterdam mogelijk

SOMEREN-EIND - Het ontbrak hem aan financiële middelen. Daarom kon hij kerkdiensten nog niet live uitzenden. Dankzij giften uit zijn voormalige woonplaats Someren-Eind kan pater Frans Wijnen nu alsnog een camera aanschaffen.

Pater Frans Wijnen uit Someren-Eind is teamleider van vijf parochies in Rotterdam. Hij stuurt vijf paters van de Orde van de H. Geest aan vanuit de St Bavokerk in die stad. Hij was al langer van plan om een camera aan te schaffen om beelden van kerkdiensten uit de St. Bavokerk live naar de huiskamers te sturen van zijn parochianen, die zelf niet meer naar de kerk kunnen komen.

Quote

Een neef van mij uit Someren-Eind kon wel een camera regelen waar via Youtube de beelden bij de mensen binnenko­men. Dat is een stuk goedkoper.

Frans Wijnen, Pater

,,Ik had jammer genoeg nooit de financiële middelen gevonden; er werden enorme prijzen doorgegeven die onze parochie echt niet kon betalen”, zegt hij. ,,Een neef van mij uit Someren-Eind kon wel een camera regelen waar via Youtube de beelden bij de mensen binnenkomen. Dat is een stuk goedkoper.”

Wijnen woont in een gebied waar de coronacrisis het hoogtepunt nog niet heeft bereikt, maar ook in Rotterdam gelden de landelijke regels, waaronder ‘zoveel mogelijk thuisblijven.’ ,,Dus de camera was nu wel extra hard nodig, maar ook het geld voor de goedkopere uitvoering was er niet.” 

Veel mensen persoonlijk 

Dus besloot hij een inzamelingsactie te houden via Facebook. ,,Binnen een week had ik het bedrag van tweeduizend euro bij elkaar. Giften kwamen vooral uit mijn parochies in Rotterdam en uit Someren-Eind waar ik geboren en getogen ben en nog veel mensen persoonlijk ken. Ook uit andere delen van Nederland kwamen de giften binnen.”

Gezien het succes had Wijnen al eerder opdracht gegeven om de installatie in de St. Bavokerk voor te bereiden. ,,We hopen dat het lukt om die vóór Palmzondag in orde te hebben, zodat we de Goede Week kunnen gaan uitzenden.”