Volledig scherm
Met name stallen en kassen in Someren werden in juni 2016 zwaar getroffen door een hagelbui. © Ton van de Meulenhof

Someren krijgt drie ton voor aanpak klimaat

SOMEREN - Gedempte sloten weer open maken zodat het water bij hoosbuien makkelijker weg kan. Het plaatsen van elf nieuwe peilpunten om de waterstand in de gaten te houden en het leggen van nieuwe riolering. Al twee jaar doen de gemeente Someren en waterschappen Aa en Maas en De Dommel er samen alles aan om Someren weerbestendig te maken. Deze werkwijze wordt door de provincie Noord-Brabant als voorbeeld gezien. Gedeputeerde Johan van den Hout steunt de Somerense werkwijze en trekt er maximaal drie ton voor uit, bleek dinsdagmiddag tijdens de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.

,,De provincie omhelst het project. Het is een voorbeeld voor andere regio’s en we hopen dat meer gemeenten gaan volgens. Het is een samenwerking tussen diverse partijen waarbij concrete maatregelen genomen worden, allemaal om klimaatbestendig te worden”, zegt een woordvoerder namens de gedeputeerde.

Someren werd in juni 2016 geteisterd door noodweer. Overvloedige regenval en vuistdikke hagelstenen leidden tot veel schade aan huizen, bedrijven, auto’s en openbare voorzieningen. De droogte van vorig jaar heeft in hetzelfde gebied zijn sporen nagelaten. ,,De klimaatverandering is in het gebied van Someren goed zichtbaar geworden”, aldus de zegsman.

Om Someren hier bestendig tegen te maken is een overleg opgestart door de gemeente, beide waterschappen en later zijn ZLTO, IVN, Staatsbosbeheer, WOCOM en de Bosgroep Zuid aangehaakt. Nu stapt dus ook de provincie in. De gedeputeerde gaat zich inspannen om via landelijke instanties geld te vinden voor Onweerstaanbaar Someren.