Postelstraat in het centrum van Someren.
Volledig scherm
Postelstraat in het centrum van Someren. © FotoMeulenhof

Someren stelt centrumregisseur aan

SOMEREN - Someren krijgt een centrumregisseur. Een ervaren man of vrouw die in ieder geval een jaar fulltime aan de slag gaat om te kijken hoe het centrum verbeterd kan worden. 

,,Van een plaats om te kopen naar een plaats om elkaar te ontmoeten", aldus wethouder Louis Swinkels. Deze regisseur betrekt hierbij nadrukkelijk de vastgoedeigenaren, horeca-ondernemers, detailhandel, instituten, bewoners en gemeente.

Het is één van de onderdelen in de concept-begroting 2020 die donderdag werd gepresenteerd. Someren staat er goed voor, vindt wethouder Guido Schoolmeesters van financiën. Stijgende kosten kunnen worden opgevangen. ,,Het doet nog niet echt zeer.” Hoewel de Somerenaar het wel een beetje in de portemonnee zal voelen.

Ozb

Zo stijgt de onroerende zaakbelasting (ozb). Er moet zeven procent meer binnenkomen: twee voor de inflatiecorrectie, vijf als verhoging om de begroting rond te krijgen. Hoe dat per huishouden uitpakt, is nog niet te zeggen: er zijn woningen bijgekomen en panden zijn in waarde toegenomen waardoor de ozb al hoger wordt, geeft burgemeester Dilia Blok aan.

Aanpassing van de rotonde Witvrouwenbergweg/Provincialeweg is op de lange baan geschoven. De tijdwinst van enkele minuten weegt niet op tegen de kosten (1,5 miljoen euro). 

Wel komt er geld (179.000) voor meer inzet van opsporingsambtenaren (boa's), die zich vaker bij evenementen laten zien, en juridische kosten. De milieustraat wordt gerenoveerd. Medegebruiker Asten draagt 46 procent bij. En basisschool ‘t Rendal in Lierop krijgt samen met de kinderopvang een nieuw gebouw. Wethouder Theo Maas: ,,Het huidige onderkomen is versleten.”  

Sjors sportief project van start op 't Rendal in Lierop. Deze basisschool krijgt een nieuw gebouw.
Volledig scherm
Sjors sportief project van start op 't Rendal in Lierop. Deze basisschool krijgt een nieuw gebouw. © FotoMeulenhof