Volledig scherm
PREMIUM
Vlnr: Anke de Brouwer, Twan Engelen en Henriette Driessen-van de Mortel van de ZLTO met de kaart van stoppende veehouders in Someren. © Tonny Peeters

Someren telt in 2024 nog maar 100 veehouderijen

SOMEREN – Het is een trend die al twintig jaar duurt: gemiddeld stopt per maand minstens één boerenbedrijf in de gemeente Someren. Waren er in 1999 nog 350 ondernemingen met vee, in 2024 zijn dat er nog honderd, becijferde ZLTO Someren. Nog tien jaar verder en de helft is daar nog maar van over.

Emoties voeren te vaak de boventoon in het boerendebat. Het is tijd voor de exacte feiten, vinden de bestuursleden de ZLTO in Someren die de belangen van lokale boeren en tuinders behartigt. De landelijke actiedag werd in Someren aangegrepen om een kaart met een overzicht van alle vertrekkers te overhandigen aan wethouder Louis Swinkels. ,,We willen graag van het gemeentebestuur weten of hij is voorbereid op het werk dat komen gaat. De feiten liegen er niet om. We zijn er van geschrokken hoeveel bedrijven er al gestopt zijn”, zei bestuurslid Twan Engelen net voordat hij plaatsnam aan tafel bij de wethouder.