V.l.n.r. Gusta van de Ven, Marjolein Kluijtmans en Wendy Swinkels. Zij organiseren het Laarbeekse festival Special Starz, speciaal voor mensen met een beperking.
Volledig scherm
V.l.n.r. Gusta van de Ven, Marjolein Kluijtmans en Wendy Swinkels. Zij organiseren het Laarbeekse festival Special Starz, speciaal voor mensen met een beperking. © FotoMeulenhof

Special Starz, een ‘gewoon’ festival, maar dan op maat

BEEK EN DONK - Een dancefestival zoals alle anderen. Dat is het Laarbeekse Special Starz festival voor mensen met een beperking. Dj’s, lichten, festivalbandjes en fouilleren bij de ingang. ,,We willen een zo normaal mogelijk festival, maar wel op maat.”

‘Een festivalletje’ als één van de maandelijkse activiteiten die begeleiders in de ORO-dagbesteding op de Nieuwe Werf in Beek en Donk organiseren. Dat was zo’n succes dat Wendy Swinkels, Marjolein Kluijtmans en Gusta van de Ven het dit jaar groter aanpakken. Op zaterdag 25 april van 15.00 tot 20.00 uur is hun Special Starz festival bij Outdoor Laarbeek.

Te veel prikkels

,,We merkten vorig jaar dat onze cliënten een festival met een dj erg leuk vinden”, vertelt Kluijtmans. ,,Zelfs het oudere publiek en mensen die normaal rustig in een hoekje zitten, kwamen los”, herinnert Van de Ven zich. Toch is een ‘normaal’ festival niet voor iedereen toegankelijk. ,,Te groot, te druk, te veel prikkels, te harde muziek en niet goed begaanbaar”, legt Swinkels uit.

Daarom bedacht het drietal een oplossing. ,,Wij dachten: we gaan het voor hen op maat maken”, vertelt Kluijtmans. Iedereen vanaf achttien jaar met een beperking is welkom. ,,En mensen met een beperking is heel breed”, verduidelijkt Van de Ven. Minstens zo breed is de regio waar ze op doelen: niet alleen mensen van ORO, maar mensen uit heel Nederland zijn welkom.

Gefouilleerd

Een echt festival dus. Wel met wat aanpassingen, zoals een lager muziekvolume, minder flikkerende lichten en rolstoeltoegankelijke toiletten. ,,Alles is dus een tandje zachter dan normaal”, vertelt Swinkels. ,,Maar ook niet heel zacht”, haast ze zich toe te voegen. Dus zijn er festivalbandjes, wordt er gefouilleerd bij de ingang, is er alcohol verkrijgbaar en is de locatie het terrein van Outdoor Laarbeek waar een dag later Villa Ananas is. ,,Het is gewoon een festival. We willen niet betuttelen”, concludeert Swinkels.

Niet Nederlandstalig

Zoals het een dancefestival betaamt, is er een line-up met dj’s. ,,Festivals voor deze doelgroep zijn vaak Nederlandstalig. Zoiets als dit is er nog niet”, vertelt Swinkels. Spannend vinden ze die uniciteit wel. Zeker met de naderende kaartverkoop die in februari op de site van Special Starz start. ,,Ik hoop op 200 tot 250 mensen”, aldus Kluijtmans. ,,Toch is het sowieso geslaagd. Het wordt een mooie dag en veel sponsoren helpen ons. Al kunnen we altijd meer hulp gebruiken.”

Kaartjes en info op specialstarz.nl