De gevonden raket in een akkerland in Deurne.
Volledig scherm
De gevonden raket in een akkerland in Deurne. © Andrew Jones

Speurders vinden Duitse raket met 36 kilo springstof op weiland in Deurne

UpdateDEURNE - Twee speurders met een metaaldetector hebben een explosief gevonden op een akkerland aan de Randweg. Dat gebeurde vrijdagochtend al. Maandagochtend werd de ontsteking van het explosief onklaar gemaakt.

Ineens stuiten ze op een ronde pijp in de grond. Na wat wroeten besluiten ze voor de zekerheid de politie te bellen. Achteraf een goede keuze. Wat blijkt: Andrew Jones en Koen Verberne hebben een oude, Duitse raket gevonden. ,,De EOD zei dat we het de volgende keer maar netjes in de grond moeten laten zitten.”

36 kilo springstof

Jones speurt al acht jaar akker na akker af, op zoek naar bijzondere schatten in de grond. Hij besmette vijf jaar geleden Koen Verberne met dat virus. Het duo deed vrijdag een vondst op een akker aan de Randweg in Deurne die hij niet snel zal vergeten: een 1,2 meter lange Duitse raket waar nog 36 kilo springstof in zat. ,,Ik dacht in eerste instantie een oude kachel gevonden te hebben”, aldus Jones. ,,Daarom dachten we, we graven gewoon door.”

Raket uit Tweede Wereldoorlog

Randweg in Deurne
Volledig scherm
Randweg in Deurne © Google Maps

Meteen na de vondst bellen ze de politie. Die stuurt een dag later een explosievenverkenner uit Helmond naar de akker waar normaal de mais metershoog staat. De expert maakt foto’s en stuurt die naar zijn collega’s van de Explosieven Opruimings Dienst. Na grondige bestudering blijkt het om een oude raket te gaan, daterende van de Tweede Wereldoorlog. De EOD maakt de ontsteking op maandagochtend onklaar. De rest van de dag wordt in de regio gezocht naar een geschikte plek om de raket gecontroleerd tot ontploffing te brengen.

Jones is enigszins onder de indruk van de vondst. ,,Het dichtstbijzijnde huis staat op honderd meter afstand...”, aldus de Deurnenaar met een Engelse vader.