De handtekeningenactie door Burgerinitiatief Behoud Gemeenschapshuizen voor Laarbeek leverde 888 steunbetuigingen op.
Volledig scherm
De handtekeningenactie door Burgerinitiatief Behoud Gemeenschapshuizen voor Laarbeek leverde 888 steunbetuigingen op. © Burgerinitiatief Behoud Gemeenschapshuizen voor Laarbeek

Splitsing ViERBINDEN kost eenmalig 110.000 euro extra

LAARBEEK - Voor de splitsing van ViERBINDEN in twee zorgorganisaties krijgt Laarbeek nog een rekening gepresenteerd. De gemeente moet eenmalig 110.000 euro betalen aan extra kosten boven het normaal beschikbare budget.

Volgens burgemeester en wethouders had het bedrag lager uit kunnen vallen wanneer niet was gekozen voor de huidige constructie met twee zorginstellingen, de LEVgroep en Stichting Dorpshuizen Laarbeek (SDL). 

,,Het proces had zich dan in een kortere periode kunnen afwikkelen, waarmee de kosten voor de procesbegeleider en interim-directeur lager waren uitgevallen”, laat het college weten in een document dat aanstaande dinsdagavond door de commissie sociaal domein wordt besproken. ,, Evenmin was dan sprake geweest van huisstijl- en ict kosten en dan hadden we als gemeente ook geen bijdrage hoeven leveren aan het overnemen van de staffunctie door SDL.”

De procesbegeleiding door Harry Woltring kost de gemeenschap 18.000 euro extra, voor uitbetaling van het salaris van interim-directeur Hugo Greeven van ViERBINDEN moet 20.000 euro worden gerekend, de ontwikkeling van de huisstijl voor de nieuwe Stichting Dorpshuizen Laarbeek was 5.000 euro, de ict-kosten zijn opgelopen tot 12.000 euro, de juridische splitsing zorgde voor 10.000 euro aan notariskosten, voor extra personele inzet voor de jaarcijfers over 2019 is 5.000 euro ingeboekt en de overname van de staffunctie zorgt voor 40.000 euro aan meerkosten. 

Handtekeningenactie

Oorspronkelijk was het plan om het te klein en kwetsbaar geworden ViERBINDEN over te dragen aan één grotere, robuuste organisatie. Dat kwam echter op protesten vanuit de samenleving te staan. Veel mensen waren bang dat de buurthuizen te afstandelijk zouden worden wanneer die zouden overgaan naar een organisatie buiten Laarbeek. Een actie in de buurthuizen leverde in een week tijd al 888 handtekeningen op, waarna de politiek overstag is gegaan met een tussenoplossing: de LEVgroep zou het welzijnswerk overnemen, het buurthuiswerk kwam in handen van een op te richten stichting.