Stal met landbouwmachines in Deurne verwoest na brand

VideoDEURNE - Een stal aan de Zonnewende in Deurne is dinsdagnacht in vlammen opgegaan. In de stal stonden geen dieren, maar wel een aantal landbouwmachines. Volgens de gemeente Deurne is er asbest neergekomen in de directe omgeving, maar is er geen gevaar voor omwonenden.

De felle wind zorgde dinsdagnacht waarschijnlijk dat het vuur snel om zich heen kon grijpen. Om half twee 's nachts meldden de bewoners van het naastgelegen huis dat de stal pal naast hun huis in de fik stond. Krap een half uur later was er niet veel meer van die stal over. Het dak was deels ingestort. Het houten binnenwerk van de stal was volledig weggebrand. Alleen de bakstenen buitenmuur stond nog overeind.

Volgens de officier van dienst, Frank van Oorschot, zorgde de harde wind ook voor een voordeel: de brandweer kon uit de wind blussen en had dus geen last van mogelijk rondvliegend asbest, afkomstig van het dak. Er stonden geen dieren in de stal. ,,In de stal stonden een aantal tractoren en kleine landbouwmachines, voor zover ik heb kunnen zien", aldus Van Oorschot.

Nablussen en asbestvervuiling

De brandweer rukte uit met drie tankautospuiten, een hoogwerker en twee watertanks van twaalf kuub. De brand was vlug onder controle. Het nablussen van de brand duurde nog tot woensdagochtend. Daarna is de asbestvervuiling in kaart gebracht en kan het opruimen beginnen. 

Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De brandweer zal daar ook geen onderzoek naar doen, aldus Van Oorschot. ,,Met zoveel brandschade is de oorzaak sowieso niet meer te achterhalen.” De wind stond zo dat het huis naast de stal niet in gevaar kwam. De bewoners van het huis lieten zich dinsdagnacht niet zien.

Volledig scherm
Stalbrand aan de Zonnewende in Deurne. © Bert Jansen
Volledig scherm
Stalbrand aan de Zonnewende in Deurne. © Bert Jansen
Volledig scherm
Stalbrand aan de Zonnewende in Deurne. © Fotopersburo BertJansen / Harrie Grijseels
Volledig scherm
Stalbrand aan de Zonnewende in Deurne. © Fotopersburo BertJansen / Harrie Grijseels