Kasteel van Gemert.
Volledig scherm
Kasteel van Gemert. © FotoMeulenhof

Statenvragen PvdA en GroenLinks over kasteel Gemert

DEN BOSCH/GEMERT - In Provinciale Staten zijn vragen gerezen over de plannen rond het kasteel in Gemert.

Zo willen de Statenfracties van PvdA en Groenlinks onder meer van Gedeputeerde Staten (GS) weten wat ze vinden van de plannen zoals de Gemert-Bakelse gemeenteraad die eind vorige maand heeft vastgesteld. De partijen vragen zich af of GS alternatieven ziet voor herontwikkeling ’die meer recht doen aan de historie van het kasteel en de landschappelijke en ecologische kwaliteit van de omgeving'. 

Wettelijke rol

Fractievoorzitters Stijn Smeulders (PvdA) en Hagar Rooijackers (GroenLinks) vragen met name naar alternatieven die ’wellicht minder verstoringen geven aan de fysieke en sociale omgeving'. De twee politici willen ook van GS weten of de gemeente de zienswijze van de provincie op de kasteelplannen ’voldoende betrokken heeft’ bij de besluitvorming van vorige maand. Daarnaast zijn ze ook benieuwd naar de wettelijke rol van de provincie bij de toesting van de plannen, en willen ze weten of de provincie financieel bijdraagt.

Nog niet af

De gemeente heeft zich bij het kasteelplan van ontwikkelaar Bas van de Laar van BL Huisvesting laten adviseren door onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en door de provincie. De Rijksdienst noemt dat plan ’nog niet af’, terwijl  ook de provincie kritisch is op met name de ondergrondse onderdelen van het plan. De provincie vindt net als de Rijksdienst dat er nog veel onderzocht moet worden.