Stemmen op het Ridderplein in Gemert bij de speciale bus van Radio2

VIDEOGEMERT - Glimmend van trots staat Janneke van der Zanden op Pakjesavond in de schaduw van de rood-zwarte Top 2000 stembus. Dat dit rondtrekkende Radio 2-circus het Ridderplein in Gemert aandoet, is aan haar te danken.

‘Een superleuk plein met kroegjes, een bierbrouwerij, een snackbar, een shoarmatent en - heel belangrijk in Brabant - worstenbroodjes’. Deze argumenten gaven tijdens een ‘verkooppraatje’ in een live-uitzending de doorslag: de Top 2000 stembus, compleet ingericht met radiostudio, parkeert dus ook op het Gemertse Ridderplein. Gemertenaren mogen op Sinterklaasavond dus ter plekke op hun lievelingsplaatjes stemmen. Ze selecteren minimaal vijf en hoogstens 35 nummers.

Guus Meeuwis

Tientallen trotseren de kou om hun stem uit te brengen. En om tijdens de uitzending van de Staat van Stasse (voor de gelegenheid omgedoopt tot de Staf van Stasse) Sint te begroeten.Van der Zanden zelf is er als de kippen bij om via de microfoon van diskjockey Frank van ’t Hof stemmen te ronselen voor Brabant van Guus Meeuwis. ,,Hij komt immers uit Lieshout en da’s hier vlakbij.”

Quote

Paint it black van de Stones en Radar Love van Golden Earring krijgen hier minder stemmen dan elders in het land

Frank van 't Hof, Radio 2

Dat Van der Zanden er veel aan gelegen was om de Top 2000 bus naar Gemert te halen, blijkt wel uit het feit dat ze midden in de nacht opstond voor haar campagnepraatje. ,,Op dat moment was ik in Thailand op vakantie. Ik verbleef in een hostel in the middle of nowhere en het telefonisch bereik was er dramatisch. Maar mijn verhaal was luid en duidelijk te horen.”

Naast Meeuwis’ evergreen hoopt Van der Zanden ook Throwing it all away van Genesis hoog op de lijst te krijgen. ,,Een onbekende hit”, volgens de kapster. Maar een stem voor Genesis? Zo ver krijg je Jannekes broer Willem niet. ,,Het solowerk van Phil Collins kan me nog wel bekoren. Maar Genesis?” Hij heeft meer op met Queen en Pearl Jam.Vader en zoon Mike en Angelo De Leeuw van Weenen houden er ook nogal verschillende muzieksmaken op na. Pa is meer van het ruige werk. ,,Ik slik alles van Metallica als zoete koek. Maar als ik maar één nummer van deze band mocht kiezen, werd ’t Master of Puppets. Zoon Angelo (14) is meer van het Nederlandstalige werk. ,,André Hazes en natuurlijk Bløf. We stammen immers uit Zeeland.”

Speciale betekenis

Een vleugje couleur locale dus. Maar wat valt nu op aan de Gemertse muzieksmaak? Frank van ’t Hof: ,,Paint it black van de Stones en Radar Love van Golden Earring krijgen hier minder stemmen dan elders in het land.”Op het stemlijstje van Jeanne van den Burgt komt Radar Love echter wél voor. Een nummer met een speciale betekenis voor haar. ,,Mijn man wachtte al zeventien weken op een openhartoperatie. Toen ik vorig jaar op oudejaarsdag het bericht kreeg dat hij eindelijk geopereerd kon worden, klonk dit nummer toen ik van werk terug naar huis reed. Ik zette de speaker uit pure uitwinding vol open. Radar Love blijft nu altijd verbonden met die levensreddende operatie.”

Volledig scherm
De stembus voor de top 2000 van Radio 2 staat op het Ridderplein in Gemert. © FotoMeulenhof