Volledig scherm
In een nieuw in gebruik te nemen 'sociaal bedrijfsgebouw' in Gemert komt mogelijk ook een reparatieservice. © Maranke Pater

Stichting Leergeld wil eigen pand in Gemert

GEMERT - In een nieuw in gebruik te nemen 'sociaal bedrijfsgebouw' in Gemert moet straks in elk geval de Gemertse Kledingbank onderdak vinden.

Achter de schermen wordt volop aan het plan gewerkt, vertelt Ton Valckx, voorzitter van Stichting Leergeld e.o. De stichting, die zich inzet voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, werkt al langer samen met de kledingbank. Ook worden er onder de vlag van de stichting fietsen gerepareerd in een werkplaats op bedrijventerrein Beekerheide in Beek en Donk. Die fietsen worden beschikbaar gesteld aan kinderen uit de doelgroep.

Daarnaast zamelt Stichting Leergeld al enkele jaren kleding in. Om deze en andere activiteiten nu zoveel mogelijk op één plek te bundelen, is een nieuwe stichting in het leven geroepen, Locals4Locals. ,,Een beheerstichting die ten dienste staat van de andere stichtingen", verduidelijkt Valckx. De stichting heeft al een pand in Gemert op het oog, maar een definitieve overeenkomst is nog niet gesloten.

Volgens Valckx wil de stichting daar in elk geval mee wachten tot de gemeente een besluit heeft genomen over de 'formalisering' van de kledinginzameling in Gemert-Bakel. ,,Dat doen we nu al een aantal jaren, maar officieel is dat nooit bekrachtigd. We hopen dat de gemeente dat binnenkort gaat doen." Een woordvoerder van de gemeente kon gisteren niet zeggen wanneer dat besluit te verwachten is.

Reparatieservice

Dat de kledingbank op termijn nieuwe huisvesting nodig heeft, komt volgens Valckx omdat de eigenaar van het pand waarin de stichting nu huist, de Van Dijk Groep, plannen op die locatie heeft. De stichting overweegt ook een Gemertse fietsenwerkplaats in het nieuwe pand onder te brengen, net als een reparatieservice voor allerlei producten. Daarnaast ligt er een plan klaar voor een lokale 'Marktplaats-site', waarbij aanbieders en afnemers van tweedehandsspullen met elkaar in contact worden gebracht.

De nieuwe stichting hoopt in januari 2020 van start te kunnen gaan. ,,We zijn al een tijd bezig met de voorbereidingen, tegen die tijd zijn we er als het goed is helemaal klaar voor."