Barbara Wetsteijn (l) en Marion Peters in de loungekamer van logeerhuis Plezant (archieffoto).
Volledig scherm
Barbara Wetsteijn (l) en Marion Peters in de loungekamer van logeerhuis Plezant (archieffoto). © FotoMeulenhof

Subsidie voor Lieshouts 'dementielogeerhuis’ is verlengd

LAARBEEK - Logeerhuis Plezant in Lieshout geeft mensen met dementie ruimte om kortstondig in een andere omgeving te verblijven, waardoor tegelijkertijd hun mantelzorgers ontlast worden. Na een succesvolle proefperiode willen CZ, de Peelgemeenten en Helmond de subsidie verlengen.

Quote

De bezettings­graad van Logeerhuis Plezant is alleen maar toegenomen

college van B en W Laarbeek

,,Een hotel voor speciale gasten”, zo omschrijft De Zorgboog Logeerhuis Plezant, gevestigd in woonzorg­locatie Franciscushof te Lieshout. Het huis is erop ingericht om mensen die lijden aan dementie of een aanverwante aandoening een prettig verblijf te bieden. Dankzij zeven stemmige gastenkamers met iedere een eigen badruimte, een grote en een kleinere huiskamer en een binnentuin kunnen de cliënten voor korte of langere tijd buiten hun normale omgeving verzorgd worden. Het idee is dat daardoor ook hun mantelzorgers kortstondig ontlast worden, zei projectcoördinator Marion Peters daar eerder over. ,,De zorg voor mensen met dementie is gewoon heel zwaar. Als een partner of ouder een paar dagen bij ons logeert, kan de mantelzorger even op adem komen.”

Plezant opende in 2018 haar deuren, als start van een proefperiode van drie jaar. Die proefperiode lijkt een succes; over het laatste kwartaal van 2019 was gemiddeld bijna 60 procent van de kamers bezet. De financiering van de proefperiode kwam van zorgverzekeraar CZ, de vijf Peelgemeenten en Helmond. De exploitatie is in handen van van De Zorgboog.

Eind 2020 loopt de proefperiode af. Om de voortgang van Logeerhuis Plezant ook in 2021 en 2022 te garanderen wil de gemeente Laarbeek haar deel van de subsidie, ruim 6300 euro, voortzetten.

Verlengen

,,De bezettingsgraad van Logeerhuis Plezant is alleen maar toegenomen”, motiveert het college die keuze. ,,Uit de evaluatie blijkt eveneens een behoefte aan logeerzorg. De verwachting is dat de bezettingsgraad nog zal stijgen.” Volgens Laarbeek hebben de andere partijen eveneens de intentie uitgesproken om de pilot te verlengen. ,,Maar de definitieve besluitvorming daarover loopt nog.”

De bedoeling van de gemeenten is om de incidentele financiering na 2022 om te zetten naar een structurele financiering van het logeerhuis. Maar dat was volgens de gemeente Laarbeek nu nog niet haalbaar. ,,Op dit moment is er nog geen structurele betaaltitel voor CZ om het logeerhuis te financieren. In 2022 is daar meer duidelijkheid over.”