Volledig scherm
PREMIUM
Koningin Máxima op bezoek bij de Habesha-brouwerij in Ethiopië. © ANP

Swinkels laat Afrikaanse bierdroom uitkomen en maakt Ethiopiërs trots

Een Ethiopische droom, mogelijk gemaakt door Brabantse brouwers: dat is Habesha-bier. Bavaria-brouwer Swinkels opende een brouwerij in Debre Birhan en zag het merk al snel uitgroeien tot een van de grootste in het land.

Volledig scherm
Samson Shiberu (38), leveringsketenbeheerder bij Habesha ©

Wanneer de zon opkomt, trekken meerdere Habesha-busjes door de wijken van Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Vanuit de chauffeursstoel een contrastrijk straatbeeld: geknutselde hutjes, permanente stofwolken, greppels met daarin slapende mensen. Maar ook luxe hotels en veel hoogbouw – hoewel opvallend vaak nog in de steigers en wachtend op nieuw krediet. Het Afrikaanse land, rond de eeuwwisseling een van de armste ter wereld, maakt de laatste jaren een enorme economische groei door en is duidelijk in transitie.

In het oude gedeelte van Addis Abeba, Piassa genaamd, staan inwoners al vroeg langs de kant van de weg, leunend op een stapel kratten, wachtend op de zwarte Habesha-bussen. Als de eerste rond zes uur de straat in komt rijden, is de stad al ontwaakt. Vaders die hun netgeklede kinderen naar school kussen, arbeiders die de stoepen afstoffen. Maar ook dronkenlappen die net de kroeg uit rollen, helpen met het wisselen van de kratten en in ruil hopen op wat restjes bier.