Tejaterwerkgroep 2000 uit Asten repeteert voor hun jubileumvoorstelling.
Volledig scherm
Tejaterwerkgroep 2000 uit Asten repeteert voor hun jubileumvoorstelling. © Jean Pierre Reijnen

Tejaterwerkgroep 2000 viert jubileum: Herbeleef het Asten van 1969

ASTEN - Aan de naam is het niet te merken, maar Tejaterwerkgroep 2000 uit Asten bestaat toch echt vijftig jaar. Ze viert dit jubileum komend weekeinde met de speciaal voor haar geschre-ven feel good- voorstelling Paul.

Bij het grote publiek zal Tejaterwerkgroep 2000 vooral bekend zijn vanwege de wagenspelen en het komische straatspel tijdens evenementen. Minder bekend is dat de spelers hun handen niet omdraaien voor het zwaardere toneelwerk en daarvoor ook bewust kiezen. ,,Wij zijn geen vereniging voor kluchten, maar houden juist van de wat zwaardere stukken waarbij je het publiek aan het denken zet", typeert Elly van der Spek haar club.

Tejaterwerkgroep 2000 werd in 1969 opgericht. Bij speciale gelegenheden werden toentertijd in Asten revueshows gehouden vol muziek en dans. ,,Elke keer vonden de deelnemers het jammer dat het afgelopen was. Na afloop van de revue Tejater 2000, zijn de deelnemers doorgegaan als officiële toneelvereniging", vertelt Gerard Debeij.

Twee van de leden van toen zijn nog steeds actief binnen de vereniging: Koosje Hoendervangers en Tom Joppe. Met de luchtige voorstelling Paul, bomvol muziek van The Beatles, keert de toneelvereniging min of meer terug naar haar roots van het revuetheater. ,,Het publiek trakteren op een mooie voorstelling is onze manier om dit jubileum te vieren. Onze focus is toneel, daar steken wij al onze tijd en energie in", zegt Eva van Gorp.

Platenzaak

Paul, natuurlijk een verwijzing naar Paul McCartney van The Beatles, neemt het publiek mee terug naar het Asten van 1969. In platenzaak De Muziekfontein (herkenbaar voor de oudere Astenaar) wordt het gerucht de wereld ingestuurd dat McCartney overleden zou zijn en dat The Beatles al drie jaar lang met een lookalike optreden. Dit heeft dan ook nog iets te maken met een geheimzinnige gebeurtenis in het dorp.

De voorstelling is speciaal voor de Tejaterwerkgroep geschreven door de nieuwe regisseur Gerbrand Diebels. ,,We wisten toen we begonnen met repeteren alleen de hoofdlijnen. De rest is allemaal nog later toegevoegd. Zelfs nu veranderen er nog dingen", aldus Van Gorp.

Een koor van zes Astense zangers vertolkt de herkenbare Beatles-songs en heeft zo een cruciale rol in het stuk. ,,We pakken groots uit met muziek, filmbeelden en belichting. Heel spannend, want dat is anders dan we ooit hebben gedaan", zegt Van Gorp.

De voorstelling in de grote zaal van De Klepel wordt tweemaal uitgevoerd: op zaterdag 21 september om 20.15 uur en op zondag 22 september om 14.30 uur. Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij de VVV in Asten.