Volledig scherm
Scène uit Theater in Brokstukken , door Theatergroep De Peelcomedianten uit Deurne. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Theaterproductie van De Peelcomedianten uit Deurne opgediend in boeiende brokjes

DEURNE - Elf verschillende eenakters die elk door de eigen leden van de Deurnese Theatergroep De Peelcomedianten worden geregisseerd. Bijzonder, en met boeiend resultaat.

,,In deze scène; wat is mijn doel, mijn actie, mijn bedoeling?", vraagt Niels Verstappen vertwijfeld aan de regisseur. ,,Wat is dit voor rekwisiet?", voegt Linda van Eijk toe, terwijl ze een hoodie de hoogte in houdt. ,,Moet ik ze hiermee doodmutsen?"

Met een spervuur aan vragen brengen Verstappen en Van Eijk hun regisseur tot radeloosheid in de korte eenakter De Acteur Weet Het Beter En die eenakter past naadloos binnen de nieuwste productie van Theatergroep De Peelcomedianten uit Deurne.

Theater in Brokstukken wordt gevormd door elf verschillende eenakters. De stukken van tien tot vijftien minuten worden gespeeld door twintig acteurs die - bijzonder- door eigen leden van het theatergezelschap worden geregisseerd.

,,Dat was pittig", zegt Van Eijk, die zelf Een Scheet van een Stuk vormgaf. ,,Ik speel nog niet zo lang toneel. In mijn groepje zaten juist ervaren acteurs. Ik heb ze de vrijheid gegeven om zelf hun karakters in te vullen. Dat heb ik bijgeschaafd naar hoe ik het verhaal zie."

De met veel vaart gepresenteerde eenakters leveren een veelzijdige theateravond op. De korte verhalen zijn afwisselend ontroerend, absurdistisch, humorvol of angstaanjagend. Ze kennen soms een duidelijke afronding. Of ze worden door de betreffende regisseur met een 'Ok, tot hier' schijnbaar achteloos afgekapt, daarmee het publiek ruimte gevend voor eigen interpretatie. ,,Alle verhalen hebben een diepere betekenis", zegt Patricia Janssen, die in twee eenakters meespeelt. ,,Omdat we in kleine groepjes werkten, gingen we automatisch over de inhoud nadenken. Dan valt die gelaagdheid op." Verstappen: ,,We worden uitgedaagd met veel creativiteit te spelen. Ook al omdat we een heel summier podium hebben."

Die creativiteit is de regisseur in De Acteur Weet Het Beter duidelijk te machtig. De provisoire regisseurs van De Peelcomedianten geven er beduidend beter richting aan, met boeiende brokjes theater als resultaat. Theater in Brokstukken is nog te zien op vrijdag 27 september om 20.15 uur en op zondag 29 september om 14.30 uur in Cultuurcentrum Deurne. Kaarten via www.peelcomedianten.nl.

Voorstelling: 'Theater in Brokstukken' door De Peelcomedianten. Gezien: 22 september in Den Draai, Deurne. Volgende voorstellingen: 27 en 29 september in het CCD, Deurne