Volledig scherm
Afronding leergang onafhankelijke cliëntondersteuners wordt gevierd met koffie en gebak. © FotoMeulenhof

Tien cliëntondersteuners in Deurne met rugzak vol verder

DEURNE  - Hans Mikkers is al zes jaar bezig als cliëntondersteuner in Deurne. Namens de Cratosvrienden praat hij met mensen en probeert er zo achter te komen wat voor zorg ze zouden willen hebben. ,,Dat gaat niet in één gesprek. Je moet eerst het vertrouwen winnen.” Hij heeft het zichzelf eigen gemaakt. Maar Mikkers kan nu ook zeggen dat hij hiervoor een cursus heeft gevolgd. Belangrijkste winst: ,,Ervaren dat je op op de goede weg bent.” 

MEE Zuidoost-Brabant en Zorgbelang Belang verzorgden op verzoek van de gemeente deze leergang voor onafhankelijke cliëntondersteuners, die al actief zijn. De tien cursisten leerden in zes sessies de wet- en regelgeving en hoe ze de juiste vragen kunnen stellen. Ze leerden veel van elkaar. 

De tien hebben verschillende achtergronden. Zo is Monique Veraa actief namens de  stichting Door en Voor. ,,Wij werken met psychisch kwetsbare mensen. Doel van ons is om te ontdekken wat ze nodig hebben, wat hun wensen zijn. Het is goed om de ervaringen van anderen te horen. Ik heb hier echt veel aan gehad.” Ook ondersteuners van KBO en BVG Peelland namen deel.

Ervaring

MEE en Zorgbelang leverden beide een trainer. Namens MEE is dat Wilma Heeren. ,,Het viel ons op dat deze mensen al veel ervaring hebben en deskundig zijn. Wij geven ze tips en informatie. Zie het maar als het vullen van de rugzak. En mensen krijgen de bevestiging dat ze op een goede manier bezig zijn.”

Zorgwethouder Marnix Schlösser is bij de uitreiking van de certificaten. ,,We zijn al koploper cliëntondersteuning geweest. En gaan nu weer voorop. Ik kan tegen andere gemeenten zeggen wat goed is bevallen en wat een leerpunt is.” 

Vanwege die koploperstatus krijgt Deurne geld van het ministerie voor dit project.

In Helmond is inmiddels ook deze cursus gestart. Andere Peelgemeenten tonen interesse.