Volledig scherm
Het Fraterhuis aan de Visser in Deurne. © Ton van de Meulenhof

Toch vergunning voor renovatie Fraterhuis Deurne

DEURNE  - Eigenaar van het Fraterhuis in Deurne, Marcel van Hooijdonk, kan aan de slag met het verbouwen van het monumentale pand aan de Visser tot appartementencomplex. De vastgoedondernemer heeft van de gemeente een vergunning gekregen om binnenmuren van het gebouw te slopen. Hij overwoog eerder de stekker uit het project te trekken als een vergunning uit zou blijven.

Burgemeester en wethouders wezen de vorige vergunningaanvraag af. Op wat voor gronden er nu wel groen licht werd gegeven, is nog onduidelijk. Het CDA Deurne stelde afgelopen weekend vragen over de vergunning en die worden eerst behandeld alvorens publiek toelichting wordt gegeven, aldus een woordvoerder.

Van Hooijdonk wil  zestien wooneenheden in het pand maken. Hij schafte het Fraterhuis in 2015 aan. Van Hooijdonks aanvraag voor een bouwvergunning strandde echter op grond van de wet Bibob. Het bureau Bibob, dat onderzoekt of aanvragers in verband kunnen worden gebracht met misbruik van vergunningen, subsidies, aanbestedingen of vastgoedtransacties, gaf een negatief advies af aan de gemeente Deurne.

Van Hooijdonk liet eerder aan het ED weten dat hij dat negatieve advies kreeg vanwege het overtreden van de bouwregelgeving bij andere panden die hij in zijn bezit heeft. ,,Dat ging onder meer om rookmelders die losgehaald waren, het blokkeren van vluchtwegen, een lek dak en een afgewaaid asbest dak. Er bestond volgens het bureau het risico dat de vergunning gebruikt zou worden om wederom bouwregelgeving te overtreden.”

Vanwege het negatieve advies mag Van Hooijdonk niet bouwen in het Fraterhuis, aldus de gemeente. Het gebrek aan een bouwvergunning is volgens de ondernemer geen hindernis, stelde hij eerder. ,,We veranderen niets aan de constructie en het bouwvolume blijft hetzelfde.”  Hij is blij dat de vereiste papieren nu binnen zijn. ,,Ik denk dat het ook voor Deurne zelf en de omgeving goed is als het pand gerenoveerd wordt.” Wanneer hij van start gaat, weet hij nog niet. ,,We zoeken nu een huurder.”