Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Trucker uit Asten probeert met rijtijden te smokkelen door systeem te manipuleren met magneet

ASTEN/HEERDEN - Een 62-jarige vrachtwagenchauffeur uit Asten heeft een rijverbod opgelegd gekregen voor het manipuleren van twee systemen in zijn truck. De trucker liep op de A50 bij Heerde in Gelderland tegen de lamp.

Medewerkers van de politie hadden de chauffeur op heterdaad betrapt bij het manipuleren van de tachograaf, een systeem dat rij- en rusttijden registreert.Dit deed de chauffeur met een magneet. De trucker kon door het gebruik van de magneet doorrijden, terwijl het systeem dacht dat de vrachtwagen stil langs de kant van de weg stond. Door de fraude is het mogelijk om langer te rijden dan wettelijk is toegestaan en verantwoord is voor de verkeersveiligheid.

Omdat het voor de politie niet mogelijk was om vast te stellen of de chauffeur de afgelopen 24 uur voldoende rust had gehad, kreeg de trucker een rijverbod voor de duur van 9 uur opgelegd.

Ad Blue

Verder kwam bij de controle ook naar voren dat het Ad Blue-systeem niet functioneerde. Ad Blue zorgt ervoor dat een dieselmotor minder schadelijke stoffen uitstoot. Het Ad Blue-systeem was voor de trucker verplicht. Normaliter werkt een motor niet als het Ad Blue-systeem niet werkt,  maar dit kon door een handigheidje worden omzeild. Fraude met het Ad Blue-systeem kan als motief kostenbesparing hebben, dat jaarlijks kan oplopen tot duizenden euro's.

Voor beide overtredingen is proces-verbaal opgemaakt. De vrachtauto werd overgebracht naar een werkplaats om het Ad Blue systeem weer te laten werken.