Volledig scherm
De Raad van State doet over enkele weken uitspraak in de zaak van Bram van den Broek versus de gemeente Someren. © RvS

Varkenshouder Van den Broek Someren nadert miljoen schuld

DEN HAAG/SOMEREN - Voormalig varkenshouder in Someren Bram van den Broek is naar de Raad van State gestapt om onder een dwangsom van 600.000 euro aan de gemeente Someren uit te komen. In een eerdere procedure eiste de gemeente van hem ook al 345.000 euro.

Van het totale bedrag van bijna 1 miljoen euro heeft Van den Broek nog niets betaald. De veehouder wordt betrokkenheid verweten bij de illegale mesthandel van zijn broer Anthony.  Datzelfde verwijt geldt ook voor zijn bv Broeslee VI.

Volgens advocaat Joost de Rooij kan zijn cliënt de opgelegde dwangsom niet betalen. De hele familie zit er doorheen, zegt De Rooij. De gemeente gelooft daar niets van. In het Van den Broek-concern moeten miljoenen zitten, stelt die. Van den Broek zou het goed hebben met zijn dure huurwoning en zijn Audi Q7 voor de deur, aldus de gemeente. 

Mestkelders

Volgens een Bibob-advies heeft Van den Broek wel degelijk geld, alleen is niet duidelijk waar het zit, stelt de gemeente. In de uitspraak van de Raad van State over de invordering van de eerste reeks dwangsommen van 345.000 euro bevestigt de hoogste bestuursrechter dit laatste. Het varkensbedrijf van Van den Broek aan de Ravelweg in Someren staat sinds 2016 leeg. De mestkelders zitten nog steeds vol. De gemeente wil dat de mest wordt afgevoerd. Buiten de stal ligt ook een hoeveelheid met water vermengde mest. Op het terrein is asbest van daken opgeslagen. De gemeente stelt dat de verwaarloosde boerderij een dumpplaats kan worden voor (drugs)afval. Someren wil niet op eigen kosten de mest en het andere afval opruimen. 

De uitspraak volgt over enkele weken.