De locatie Waardjesweg 73 in Heusden.
Volledig scherm
De locatie Waardjesweg 73 in Heusden. © Google Streetview

Varkensstallen in Heusden maken plaats voor arbeidsmigranten

ASTEN-HEUSDEN – Nu staan er nog varkensstallen aan de Waardjesweg 73 in Asten-Heusden. Die maken op termijn plaats voor een nieuw pand waarin maximaal honderd arbeidsmigranten gehuisvest worden.

Het gemeentebestuur van Asten wil onder voorwaarden medewerking verlenen aan de herontwikkeling van de veehouderij van de familie Verhees. De bestaande stallen worden gesloopt en de veehouder levert tevens zijn milieurechten in. In ruil daarvoor mag hij nieuwbouw plegen op zijn locatie.

Het verzoek past volgens het Astens college van B en W aan het nieuwe beleid omtrent de huisvesting van tijdelijke, buitenlandse werknemers binnen de gemeentegrenzen. ,,Wel moet de initiatiefnemer zijn plannen nog verder uitwerken. Hierover zal nog overleg plaatsvinden tussen hem en de gemeente”, licht een woordvoerder van de gemeente toe.

De Heusdense familie wil de plannen vooralsnog niet verder toelichten. Dat gebeurt pas zodra de plannen verder zijn uitgewerkt. Het gaat volgens haar nog maar om een principeverzoek.

Onveilig gevoel

Asten telt op dit moment naar schatting 1400 arbeidsmigranten. De woonomstandigheden laten nogal te wensen over. In het centrum wonen ze soms zelfs met acht mensen in één huis. Om aan de vraag te voldoen wil de politiek woonunits toestaan bij bedrijven waar maximaal honderd migranten kunnen wonen. Dit is ook op verzoek van de migranten zelf die in eerdere bijeenkomsten te kennen gaven vooral het veilige gevoel te missen in de huizen waar ze nu verblijven.