Volledig scherm
Petra Mennes werkt voor de LEVgroep en voor Deurnevoorelkaar. © Pien Buwalda

Veel organisaties present tijdens evenement voor vrijwilligers in Deurne

DEURNE - Bij vrijwilligers zien de meeste mensen de bestuursleden van een vereniging, de handjes binnen de scouting of de mensen die helpen bij de Zonnebloem.

Maar er zijn er zo veel meer. Mensen die zich inzetten voor hun buurman, de opvang van de kinderen van de achterbuurvrouw. Voor alle vrijwilligers is er zaterdag 1 februari een event, speciaal voor hen én voor alle belangstellenden.

Petra Mennes (foto) werkt voor de LEVgroep en voor Deurnevoorelkaar. ,,Een jaar geleden kwamen de Deurnese Maatjes met het idee om al die vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten, en meteen eens flink aandacht aan vrijwilligerswerk te geven."

Acht organisaties in en om Deurne die zich allemaal bezighouden met mensen die zich voor een ander inzetten, hebben samen het event georganiseerd. Mennes: ,,De een met wat meer budget dan de ander. Maar ook met hulp in natura, een organisatie die de ruimte beschikbaar stelt of appeltaarten bakt voor bij de koffie."

Veel organisaties en verenigingen zitten te springen om vrijwilligers. Hoe verenigingen die gebrek aan vrijwilligers hebben ervoor staan, is niet in cijfers vastgelegd. Wat wel bekend is, is dat veel vrijwilligers op verschillende fronten actief zijn. ,,Wat je bijvoorbeeld ziet, is dat er een enorm aanbod is om met ouderen te gaan wandelen, soms zelfs te veel", zegt Mennes. ,,En bijvoorbeeld de VVV en de bibliotheek hebben via een oproep nieuwe vrijwilligers kunnen vinden. Aan de andere kant zien we dat bestuursleden vinden moeilijk blijft."

Mennes geeft een voorbeeld van hulp aan een ander: ,,Via Deurnevoorelkaar kwam de vraag van een man die niet meer de kracht in zijn handen heeft om stamppot te maken. Hij vond via de website iemand die voor hem nu stamppot maakt. Ook dat is vrijwilligerswerk."

Informatieplein

,,Het wordt echt heel leuk en vooral ook interessant", zegt Mennes over het event. ,,In het gemeentehuis komt een informatieplein waar zestien verschillende organisaties zich presenteren. Van de Maria Vredeskapel tot de Heemkundekring maar ook De Klotvaarders, Grip op Schuld, het Wilhelminahuis en veel meer."

Daarnaast zijn er twaalf gratis workshops. ,,Iedereen heeft er wat aan. Bezoekers kunnen een kaartje bij de betreffende stand ophalen, maar vol is vol. Wat we zoal bieden? Mindfulness bijvoorbeeld maar ook zittende tai chi, het herkennen van dementie, een handicap experience en een workshop de financiële administratie op orde krijgen. Maar er is nog veel meer, mensen moeten gewoon komen."

De Zorgboog, LEVgroep, Senzer, Deurnevoorelkaar, de gemeente Deurne, ORO en Leef vinden het belangrijk om alle vrijwilligers met dit event te bedanken.

Het vrijwilligersevent in het gemeentehuis van Deurne duurt van 13.30 tot 16.00 uur.