Volledig scherm
Een van de eerste grootschalige opvanglocaties voor arbeidsmigranten: de Zusterflat in Deurne (archieffoto). © Van de Meulenhof

Vergunning voor huisvesten arbeidsmigranten in Deurne maximaal tien jaar

DEURNE - Ondernemers die in Deurne arbeidsmigranten willen huisvesten, kunnen daarvoor alleen een tijdelijke vergunning krijgen. Na tien jaar vervallen de rechten. Hoe interessant is het dan nog om te investeren in goede voorzieningen, vragen politieke partijen zich af.

Probeer het maar eens uit te leggen aan een ondernemer: u krijgt toestemming om arbeidsmigranten te  huisvesten als u zorgt voor een goed onderkomen, maar na tien jaar kunt u de zaak weer op slot gooien. Na die periode kan het namelijk zo zijn dat de buurman óók zo’n vergunning wil en dan gaat het recht over naar hem, zodat het ‘eerlijk verdeeld’ wordt. 

Waarom niet alle twee een vergunning? Dat komt omdat er in Deurne tussen twee locaties een vastgesteld aantal meters moet zitten.  De regel kan vooralsnog niet op ieders instemming leiden in de Deurnese politiek. Want waarom zou je als ondernemer een bak met geld investeren in een fatsoenlijk onderkomen als de papieren na tien jaar waardeloos worden?

Onder meer Ton Oomen van de VVD liet weten er tijdens de raadsvergadering van volgende week op terug te komen. Dan staan alle vernieuwde regels rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op de agenda. 
Vooralsnog lijkt het erop alsof de tijdelijke vergunning de enige hobbel is bij wat raadsleden. 

Schaarse vergunning

Volgens de gemeente kan het niet anders omdat het hier gaat om een zogenaamde schaarse vergunning. Hij is schaars omdat Deurne het totale aantal arbeidsmigranten (na goedkeuring van de raad maximaal 3.237) wil spreiden.  Om die reden moet de afstand tussen opvanglocaties tot 100 arbeidsmigranten minimaal 250 meter zijn en bij  meer dan honderd arbeidsmigranten minimaal 500 meter. Hierdoor is het aantal beschikbare vergunningen in aantal beperkt. In 2016 is door een uitspraak van de hoogste bestuursrechter bepaald dat een gemeente aan mogelijke gegadigden gelijke kansen moet bieden om in aanmerking te kunnen komen voor een vergunning.  De gemeente laat in een reactie verder weten dat uit navraag naar voren is gekomen dat ‘binnen een periode van tien jaar een investering minimaal is terugverdiend’.