Anita Slaats vondt dit plaatje in Lieshout
Volledig scherm
Anita Slaats vondt dit plaatje in Lieshout © Anita Slaats

Verloren herdenkingsplaatje snel terug bij eigenaar

LIESHOUT - Hij schaamt zich. Tijdens een fietstocht van zijn woonplaats Sint Oedenrode naar het kerkhof in Zijtaart verliest Jo van de Ven een herdenkingsplaatje. Gemaakt ter nagedachtenis aan zijn overleden ouders en broer. Het gebeurt dinsdag op het fietspad langs het Wilhelminakanaal, ter hoogte van Lieshout. Hij fietst nog diverse keren terug en maakt zo vele kilometers extra, zonder resultaat. Wat blijkt: intussen heeft Anita Slaats-Damen uit Lieshout het plaatje gevonden en zoekt zij zich suf naar de rechtmatige eigenaar. Na tussenkomst van deze krant lukt dat alsnog. ,,Ik heb het heel graag terug”, verontschuldigt Van de Ven zich.

Het plaatje heeft emotionele waarde. De namen van zijn ouders inclusief hun geboorte- en sterfdag staan erop. Nel van de Ven-Van Berkel overleed recent op 95-jarige leeftijd, haar man Jan stierf ruim vijf jaar geleden toen hij 90 was. Daarnaast staat er de tekst ‘Zoon Rob’ met daarnaast een afbeelding van twee rode rozen en enkele losse rozenblaadjes.

Slaats-Damen wil het plaatje van twintig bij twaalf centimeter graag zo snel mogelijk terug geven aan de nabestaanden. Een zoektocht in Lieshout blijft zonder succes, net als een oproep via Facebook. Ze besluit de krant te bellen. Na een eerste bericht op de website van het ED reageert iemand met meer informatie over het overleden echtpaar. De zoektocht leidt naar Zijtaart, waar Jan van de Ven oprichter was van de plaatselijke Jong Nederland.

,,Mijn moeder is recent overleden. Zij is bijgezet in het graf van mijn vader en broer en de grafsteen werd daarvoor aangepast”, legt Jo van de Ven uit. ,,In de tussentijd stond er een kruis met daarop het tijdelijke plaatje. Omdat de steen teruggeplaatst wordt heb ik het plaatje weer meegenomen, voor mijn broers of zussen. Heel knullig dat ik het onderweg ben verloren.”

Van de Ven is blij met de inspanningen van Slaats: ,,Onvoorstelbaar.” Slaats is opgelucht. ,,Hartstikke fijn dat het is gelukt.”