Volledig scherm
Varendonck College in Asten. © Varendonck College Asten

Vernieuwd Varendonck Asten wordt ‘flexibel gebouw’

ASTEN - Het heeft ruim zes jaar geduurd en het heeft rector Irma van Nieuwenhuijsen veel overtuigingskracht gekost. Maar het is haar gelukt. Het Varendonck College in Asten ondergaat vanaf oktober een forse metamorfose zodat de school op het onderwijs van de toekomst is ingericht. De tijd van klassikale lessen wordt steeds meer naar de achtergrond verdrongen. Het pand aan de Beatrixlaan krijgt vijf thematische clusters: talen, mens en maatschappij, sport en bewegen, science en kunst & cultuur.

,,Het is niet meer one size fits all, met een leerkracht die in een tempo actief is. Dit pand krijgt allerlei ruimten die flexibel inzetbaar zijn. Ik ben heel trots op dit plan”, zei Van Nieuwenhuijsen maandagmiddag tijdens de presentatie van het eindontwerp.

Het Varendonck gaat de komende jaren terug van 1100 naar 850 leerlingen. Daar hoort een kleinere jas bij. Bebouwing aan de voorzijde van de school aan de Beatrixlaan wordt daarom gesloopt, waardoor het pand straks een stukje verder van de weg af ligt. Tevens wordt de ingang verplaatst van de zijkant naar een centraal punt van het gebouw.

Daarnaast gaat het interieur en de indeling van het pand grondig op de schop. De twee aula’s liggen nu nog verspreid door het gebouw. In de nieuwe situatie liggen de pauzeruimtes voor de boven- en onderbouw dicht bij elkaar, in het hart van het complex. In het oog springt ook de theatertrap. Hierop kunnen leerlingen pauzeren tussen de lessen door, maar de trap kan ook gebruikt worden tijdens voorstellingen.

Verse lucht

Een andere forse investering zal het nieuwe klimaatsysteem zijn. ,,Onze leerlingen zijn nu niet altijd voorzien van verse lucht in het schoolgebouw. Dat is straks wel het geval”, lichtte projectleider Willy Willems namens het Varendonck toe. Zij zei bovendien dat het dak geschikt gemaakt wordt voor de bouw van zonnepanelen.

De leerlingen hoeven tijdens de werkzaamheden niet te verkassen en noodlokalen zijn evenmin nodig, waardoor flink op de kosten bespaard kan worden aldus Willems.