Volledig scherm
José Rosendahl en Roel van der Waals stoppen met eetcafé De Buizerd aan de Buizerdweg in Heusden. © FotoMeulenhof

Verwaarlozing nekt eetcafé De Buizerd in Heusden

ASTEN - Eetcafé De Buizerd in Heusden sluit de deuren. Uitbaters Roel van der Waals en José Rosendahl stoppen er na bijna 21 jaar mee.

'We hebben het in de Peel prima naar de zin gehad. We nemen dan ook met pijn in het hart afscheid van De Buizerd", vertelt Roel van der Waals (61). Achterstallig onderhoud is de voornaamste reden om de knip definitief op de deur te doen.

Volgens de twee heeft de verhuurder van het pand aan de Buizerdweg in Heusden vanaf dag één niet of nauwelijks onderhoud aan het pand verricht. ,,Het gebouw is in slechte staat. We hebben vorige week de knoop doorgehakt om te stoppen", zegt Van der Waals.

Samen met José Rosendahl kwam hij in 1999 vanuit Amsterdam naar Heusden. Het stel maakte met De Buizerd naam vanwege de huiselijke sfeer en een prima prijs/kwaliteit-verhouding.

Verouderd

Onlangs kregen de twee een nieuw huurcontract aangeboden, voor vijf jaar. ,,Maar we doen het niet. Het pand is op. We hebben er geen vertrouwen in dat de eigenaar het achterstallig onderhoud aanpakt", zegt Van der Waals. De bar en de toiletgroep zijn verouderd en er zijn volgens de uitbater enkele lekkages die op een weinig duurzame manier door de verhuurder zijn aangepakt.

Volgens de eigenaar van het pand, Karel van der Linden uit Haaren, liggen de zaken anders en hebben juist de huurders het gebouw slecht onderhouden: ,,We hebben het pand 'kaal' verhuurd. De buitenkant van het gebouw hebben we altijd prima onderhouden. De binnenkant is aan de huurders. Die hebben er al die jaren niets aan gedaan. De tuin en de parkeerplaats hebben ook nauwelijks onderhoud gehad. Ook dat is aan hen."

Rechtszaak

Het achterstallig onderhoud heeft zelfs tot een rechtszaak tussen huurders en verhuurder geleid. Van der Waals: ,,Dat kost veel geld, energie en tijd. Ik sta liever in de keuken om een lekker biefstukje te bakken en onze gasten een fijne avond te bezorgen."

Het horeca-stel gaat het pand per 1 januari verlaten. Zondag 24 november is het eetcafé voor het laatst geopend voor gasten. ,,Daarna hebben we nog een paar weken de tijd om de inboedel te verkopen en alles op te ruimen."

De twee hopen dat de mini-camping achter het pand nog intact blijft. ,,Daar staan zes caravans. We noemen het 'Klein Ruigoord'. Het zou mooi zijn als die mensen er voorlopig mogen blijven. Dan is er tenminste nog een beetje leven", vertelt Van der Waals.

Roel van der Waals en José Rosendahl zijn echte horecamensen. José werkt al vanaf haar vijftiende in de horeca en Roel vanaf zijn achttiende. Van der Waals gaat zijn passie op een andere manier vormgeven: ,,Koken geef ik niet op."

Huiskamerrestaurant

Zo zal de woonkamer in de huidige woning in het Limburgse Beegden sowieso één keer in de maand omgebouwd worden tot huiskamerrestaurant. ,,Lekker koken voor een groep mensen." José heeft het vizier wel op een ander vakgebied gericht: antiek en curiosa.

Eigenaar Van der Linden zegt nog geen concrete plannen voor het horecapand te hebben.