Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Vier jaar cel voor De Mortelnaar (20) die man van dichtbij in lies schoot tijdens stapavond in Germert

DEN BOSCH - Dat een inwoner van De Mortel vorig jaar april in Gemert iemand in zijn lies schoot, is volgens de rechtbank geen poging tot doodslag. Wel krijgt de man vier jaar cel voor een poging tot zware mishandeling.

De man, Danny R. (20) schoot tijdens een ruzie, na sluitingstijd, op het Ridderplein in het uitgaansgebied van Gemert. Volgens het Openbaar ministerie schoot hij op een meter afstand van zijn slachtoffer. Daarom zou het een poging tot doodslag zijn. Maar de rechtbank ziet nergens in het dossier of een kogel in een lies dodelijk kan zijn. Doktoren hebben het over een genezingstijd van twee, drie weken, dus het is –wettelijk- niet eens een zware verwonding.

Slachtoffer niets in de gaten

Het Ridderplein in Gemert was april vorig jaar toneel van een schietincident.
Volledig scherm
Het Ridderplein in Gemert was april vorig jaar toneel van een schietincident. © Ton van de Meulenhof

Tekenend is ook dat het slachtoffer, uit Boekel, zich pas een paar dagen na het incident bij de politie meldde. Pas toen had hij in de gaten dat er iets mis was in zijn onderlichaam. De kogel was niet gevaarlijk maar zat wel op een ongelukkige plek en kon er niet uitgehaald worden. Uiteindelijk verliet hij op eigen kracht het lichaam.

Hoewel van dichtbij geschoten geen poging tot doodslag. Maar het is duidelijk dat dit niet kan en toch bestraft moet worden. De schutter zette het pistool immers ook nog op het hoofd van ander uitgaanspubliek. Schieten, in het openbaar, op een drukke plek is onacceptabel. En voor hetzelfde geld was het slachtoffer veel ernstiger gewond geraakt, aldus het vonnis. Daarom legt de rechtbank vier jaar cel op. Het OM had zes jaar geëist.

Dader gevonden via Facebookpagina vriendin

Danny R. ontkende in alle toonaarden. Hij wist niet eens of hij die vroege zondagochtend wel in Gemert was geweest. Het slachtoffer wees hem als dader aan omdat hij de vriendin van de schutter had gezien en via haar Facebookpagina bij Danny uitkwam. Advocaat Mark Nillesen vond dat geen bewijs en vroeg vrijspraak. Zijn cliënt had zich vrijwillig bij de politie gemeld.

De politie liep tijdens haar onderzoek tegen de reputatie van de groep van de verdachte aan. Zij lieten niet met zich sollen, zo las de rechter in het dossier en tijdens het incident zouden verdachte en anderen hebben gewaarschuwd dat zij ‘van het kamp’ waren.