Vijftig dansende vrouwen op Turkse Henna-avond
GEMERT - Afscheid nemen van je jonge jaren, je thuis, je ouders (en soms ook je maagdelijkheid). In Nederland gebeurt dat tijdens de vrijgezellenavond, in Turkije is het de henna-avond waar de bruid hiervan afscheid neemt.
De vrouwen Sual Kendir en Safinaz Taskin, allebei woonachtig in Gemert-Bakel, wilden graag laten zien hoe dat in hun moederland gaat. Daarom hadden ze samen met Stichting Sistermoed op woensdagavond een henna-avond georganiseerd.
Zo’n vijftig vrouwen, grotendeels uit regio Gemert, lieten zich daar onderdompelen in de Turkse sferen van dans, thee, hapjes en elkaar. Meteen bij binnenkomst werden ze al verwend met een blokje Turks fruit en een glaasje Serbet, een Ottomaanse zoete siroop. Lange tafels waren feestelijk gedekt met Cig Köfte, koekjes met appelvulling, chocoladekoekjes en Turkse thee. Met daarbij een flinke kan heet water, want in Nederland drinken we de thee niet zo sterk.
Toen de zogenaamde ‘bruid’ in een rood gewaad en met twee bruidsmeisjes op Turkse klanken binnenschreed stond binnen enkele minuten iedereen op de dansvloer.
Munt
Na een poos kwam de bruid opnieuw binnen, gesluierd en geflankeerd door tien vriendinnen in gewaden van gouden kant. Toen pas mocht ze plaatsnemen op de sjieke donkerrode stoel met hemel. Voor een gelukkig verloop van het huwelijk kreeg ze een munt in de hand die vervolgens met henna werd ingesmeerd. Daarna danste ze blij met de bruidegom waarbij ze voor nog meer geluk een kruikje kapot gooide.
,,We wilden graag onze cultuur uitdragen, maar dat wel graag klein houden. Het is toch nog behoorlijk uitgegroeid”, vertelde initiatiefnemer Safinaz.
Sultan Akkies, de moeder van de ‘bruid’, was ook aanwezig. ,,Ik woon nu elf jaar in De Mortel en heb vroeger in Turkije zulke feesten zeker meegemaakt”, vertelde ze. ,,Al ging het in mijn regio een beetje anders. Maar het is mooi om zo onze cultuur te kunnen laten zien.”
Frans Bauer
De grote verrassing kwam bij de afsluiting. Ineens schalde het lied ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer uit de luidsprekers en de Turkse vrouwen zetten een polonaise in waar alle Nederlanders moeiteloos bij aansloten. ,,Je zou het niet verwachten, maar inmiddels is het in de Turkse gemeenschap in Nederland al jaren gebruikelijk om hiermee af te sluiten. Uit respect voor jullie cultuur”, vertelde Sual. Daarna was er voor elke vrouw een potje henna en een zakje zaden.
Stichting Sistermoed wil met onder meer een wereldkeuken, wereldtuin en wereldatelier, vrouwen van verschillende culturen samen brengen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ons kent ons-humor in bij kletsavond in Mariahout
-
PREMIUM
Merijn (21) en Brian (20) maakten nieuwe voorzittershamer voor burgemeester Dijsselbloem
EINDHOVEN - Een nieuwe burgemeester, een nieuwe voorzittershamer. De Eindhovense burgemeester Jeroen Dijssselbloem beschikt sinds dinsdag over nieuw gereedschap. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Helmondse omroep krijgt extra geld, maar moet ook meer educatieve programma’s maken
HELMOND - Lokale omroep Dit is Helmond (DiH) moet meer educatieve programma’s maken, bijvoorbeeld over de ramadan. Bovendien kan de zender volgens de lokale politiek bijdragen aan het verkleinen van de kloof met de burgers. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Van samenwerken met Mick Jagger tot de bühne bij Ons Café
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Vrijwilligers vervoeren al 40 jaar patiënten in het Elkerliek: ‘Praatje over het weer om spanning te breken’
HELMOND - Ze zocht ooit een half uur naar de tweede pantoffel van een man. Tot Elly Heuts in de gaten kreeg dat deze patiënt maar één been had. De meneer hield zich stil. ,,Hij dacht: ‘ik ben benieuwd wanneer ze er achter komt’.”