Volledig scherm
De Groeskuilen in Gemert, waar de twee supermarkten gepland staan. © FotoMeulenhof

Volop strijd om supermarkten in Gemert

GEMERT - De Raad van State beslist over ongeveer zes weken of aan de Groeskuilen in Gemert twee supermarkten gebouwd mogen worden door Reggestede Projecten. Omwonenden en winkeliers waaronder de Gemertse Nettorama stapten woensdag met een legertje advocaten naar de Raad van State om de bouw van een Lidl en een Coop tegen te houden.

Het draait in deze zaak vooral om juridische haarkloverij. De vraag is namelijk of het bestemmingsplan supermarkten toestaat. Detailhandel mag daar wel, maar dat wil volgens de tegenstanders nog niet zeggen dat ook supermarkten zijn toegestaan. Er zat een tuincentrum, De Paashoef.

Volgens de advocaten van de tegenpartij staat het bestemmingsplan alleen een tuincentrum toe. Ze wijzen ook op het beleid van de gemeente Gemert-Bakel die geen supermarkten aan de buitenkant wil. De vergunningsaanvraag van belegger Reggestede moet dan ook worden afgewezen.

Gemert-Bakel zag daar echter geen kans toe. Volgens de gemeente past de, later aangepaste, bouwaanvraag van de Lochemse projectontwikkelaar precies in het bestemmingsplan. In zo'n geval zit er voor de gemeente niets anders op dan de vergunning te verlenen. Dat is twee jaar geleden ook gebeurd. Reggestede vindt het bestemmingsplan glashelder. De projectontwikkelaar is in Hulst en in het Noord-Hollandse Sint-Pancras verwikkeld geweest in soortgelijke zaken.

De Raad van State gaat zich buigen over de regels in bestemmingsplan van Gemert-Bakel. ,,Als ze zo onduidelijk zijn dat we ze buiten toepassing moeten verklaren dan herleeft het bestemmingsplan uit 2000 en is daar alleen een tuincentrum mogelijk", zei staatsraad Jaap Hoekstra.

Het antwoord komt over enkele weken.