Volledig scherm
Een impressie van hoe het nieuwe Vorstermansplein in Heusden eruit komt te zien.

Vostermansplein niet op tijd klaar voor eeuwfeest Heusden

HEUSDEN - Het Heusdense Vorstermansplein blijft nog zeker drie jaar zoals het nu is. De geplande vernieuwingen, met onder meer een groot horecaplein en betere parkeergelegenheid, worden op de lange baan geschoven vanwege geldgebrek bij de gemeente Asten.

Dat werd donderdagavond bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van het Dorpsoverleg Heusden. In februari kondigde het Dorpsoverleg Heusden de plannen nog vol vertrouwen aan: eind 2020 zou het Vorstermansplein helemaal gerenoveerd zijn, precies op tijd voor de viering van het 100-jarig bestaan van Heusden in 2021.

,,Ik krijg de hele tijd vragen ‘wanneer is het klaar, want ik wil dit gaan organiseren en dat’. Helaas moet ik de verwachtingen gaan temperen, want de kans is zeer klein dat er op korte termijn iets gaat gebeuren”, zegt Ruud Wijnen van het Dorpsoverleg Heusden.

De plannen waren en zijn nog steeds ambitieus: een horecaplein met podium ter hoogte van res­taurant Paulus, een veilige oversteek naar de supermarkt, laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen en een grotere speeltuin voor de kinderen.

900.000 euro

,,Bij de presentatie bij de gemeenteraad was de enige kritiek dat het plan wel heel veel geld kost. Dat is de rode draad gebleven”, zegt Wijnen. In totaal zou de renovatie een kleine 900.000 euro gaan kosten, al hoopten de initiatiefnemers hier nog wel zo’n 100.000 tot 150.000 euro af te kunnen halen door de inzet van vrijwilligers.

,,Toch blijft er nog een heel bedrag over. De gemeenteraad heeft een stop gezet op alle voorstellen die geld kosten, waardoor er geen draagvlak meer is om dit plan nu door te laten gaan”, aldus Wijnen. De leden van het Dorpsoverleg blijven vol vertrouwen dat het plein uiteindelijk wél wordt aangepakt. ,,De plannen zijn vooruitgeschoven, maar er is zeker geen streep door gezet”, benadrukt Wijnen. Wanneer de renovatie wel van start zal gaan, blijft onduidelijk. ,,Daar heb je een glazen bol voor nodig. Zeker is in ieder geval dat we het 100-jarig bestaan nog op het oude plein zullen vieren”, aldus Wijnen.

Honderd jaar verbinding

Heel 2021 staat in het teken van het eeuwfeest van Heusden. ,,Honderd jaar Heusden is eigenlijk fout, want het dorp bestaat al veel langer, maar pas bij de bouw van de kerk in 1921 is het verenigingsleven op gang gekomen. We vieren dus honderd jaar verenigingsleven, honderd jaar verbinding”, aldus Martien Waals van de werkgroep honderd jaar Heusden. Het hoogtepunt van de festiviteiten zal een feestweek zijn in de laatste week van oktober.