Volledig scherm
© Stock.xchng

Wachtlijsten door hoge werkdruk bij ZO SomerenSOMEREN - Zodra een medewerker ziek is of om wat voor reden dan ook minder kan werken, lopen de wachtlijsten bij het gebiedsteam Zorg en Ondersteuning van de gemeente Someren (ZO Someren) op. 

Het gebiedsteam, dat verantwoordelijk is voor de WMO-toewijzingen en jeugdhulp, heeft eigenlijk te weinig mensen voor de huidige werkdruk. Daarvoor waarschuwde coördinator Johan Aders donderdagavond in de raadscommissie Burger en Bestuur.

Éen week ziekte, vijftien mensen op wachtlijst

,,Ik kom hier niet vragen om meer geld. We moeten roeien met de riemen die we hebben, maar feit is dat de formatie kwetsbaar is", aldus Aders. Voor het gebiedsteam werken nu vijf wmo-consulenten en tien gezins- en jongerencoaches. ,,We zitten op een kantelpunt dat we de wachtlijsten nog net kunnen beheersen, maar een periode van ziekte heeft meteen zijn weerslag op de wachtlijst.” Het afgelopen jaar wist zijn team de wachtlijst voor de jeugdhulp bijvoorbeeld terug te dringen tot zeven cliënten. ,,Dat aantal was lange tijd stabiel, maar door één week van ziekte staan er nu alweer vijftien mensen op de wachtlijst."

Helemaal terugdringen van de wachtlijsten is volgens Aders een utopie. Het gebiedsteam streeft ernaar dat mensen binnen maximaal zes, liefst vier, weken geholpen worden. Een andere ambitie is dat het team de telefoondienst wil splitsen, waardoor mensen meteen bij het juiste loket (wmo of jeugdhulp) terechtkomen. ,,We zijn er al mee bezig om dit realiseren, maar het is de vraag of het past binnen de huidige werkdruk.”