Weefsel van oude zang en nieuwe dans in Belevingskerk Asten-Heusden
WAALWIJK/HEUSDEN - Dans in en rond kerkbanken vervlechten met muziek van meer dan vijfhonderd jaar oud. Dat doen de zangers van Cappella Pratensis en het Bredase dansgezelschap de Stilte in ‘Oor/Sprong’ met harpist Remy van Kesteren. Zaterdag in de Belevingskerk in Asten-Heusden.
Een man betreedt het schip van de Sint Jan de Doper Basiliek in Waalwijk. Hij zingt met diepe stem een paar korte noten, luistert hoe de nagalm wegsterft. Hij loopt door, staat stil en zingt meer noten. Luistert weer, het hoofd iets scheef, om de galm vanaf die plek te proeven.
Over kerkbanken gedrapeerd
Hij blijft dat herhalen tot een andere stem hem antwoordt. Een melodie ontvouwt zich, waar een hoge stem zich bijvoegt. Stap voor stap worden het vier lijnen, die samen een hecht weefsel vormen. Twee lange witte slingers die aan weerskanten van het middenpad over de kerkbanken gedrapeerd zijn, worden opgerold op lijnen achterin de ruimte. Dan rent plotseling een jonge vrouw door de banken, die nu vrij toegankelijk zijn.
Zo begint Oor/Sprong, een initiatief van vocaal ensemble Cappella Pratensis, dat zich specialiseert in zang uit de late middeleeuwen en de renaissance.
Bewegend vlechtwerk
Het publiek bekijkt de voorstelling vanaf de trappen voor het altaar. Gaandeweg verdelen vijf dansers zich over de ruimte. Ze schuiven heen en weer in de banken, verdwijnen uit het zicht, duiken ergens anders weer op. Vaak maken ze golvende, draaiende bewegingen met hun armen. Ze komen samen, houden elkaars handen vast, waardoor hun armen een bewegend vlechtwerk vormen. Dat weerspiegelt de golvende lijnen in de zang. Het is de vijfde keer dat de zangers met dansgezelschap de Stilte samenwerken.
Polyfonie wordt gezien als moeilijk. Wij vinden dat het bredere belangstelling verdient
„We zochten naar een manier om onze zang uit te beelden”, zegt Stratton Bull, artistiek leider van Cappella Pratensis. „Dit is een visuele evenknie van onze muziek. Polyfonie wordt gezien als moeilijk. Er komt een heel specifiek publiek op dit repertoire af. Wij vinden dat het bredere belangstelling verdient. Jack Timmermans van De Stilte wilde iets doen in een kerkruimte. Dat is ook de juiste omgeving voor de muziek van Guillaume Dufay en Pierre de la Rue die we gekozen hebben. Net als de gezongen lijnen zie je dat de dansers elkaar zoeken, connecties maken en die weer verliezen. Het werkt. We hebben het de afgelopen week uitgevoerd voor basisschoolleerlingen. Ze luisterden hun oren uit! Ze zaten vol vragen.”
Net als soep
„Deze voorstelling is net als soep”, vult Jack Timmermans aan. „Je hoeft niet precies te weten wat erin zit om die lekker te vinden. Het gaat om het geheel. Net als de composities is de choreografie helemaal uitgewerkt. Oor/Sprong heeft geen verhaal. Ik geef van tevoren niet meer dan een korte uitleg. Iedereen mag er iets anders in zien. Het gaat om een puur zintuiglijke ervaring. Om iets dat onbenoembaar is. Ook daardoor past de voorstelling heel goed in een kerk. De Belevingskerk in Heusden is heel anders dan deze ronde, ruime basiliek in Waalwijk. Daar kan de Heusdense kerk, die bovendien de vorm van een schoenendoos heeft, een aantal keren in. Dat is een uitdaging, maar het geeft me ook nieuwe ideeën.”
Remy van Kesteren heeft een bijzondere rol in de voorstelling. Hij speelt twee stukken die hij zelf geschreven heeft. Daarin reageert hij op de dansers, maar hij vuurt hen ook aan. Na een rustig begin valt hij aan op zijn bassnaren, en laat ze woest grommen en grauwen. Maar in het slotlied sluit hij aan bij de zangers, terwijl de dansers solo’s uitvoeren vlak voor het publiek. Je komt letterlijk ogen en oren tekort.
Oor/Sprong. Cappella Pratensis, de Stilte en Remy van Kesteren. Zaterdag 16 oktober om 15u in de Belevingskerk in Asten-Heusden. Tussen 18 en 22 oktober zijn er schoolvoorstellingen in de Belevingskerk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dankzij oude gordijnen en tafelkleden krijgt de hitte geen vat op Miet (93)
PEEL/KEMPEN - Een airco heeft ze niet. Om de ergste hitte uit haar seniorenhuisje in Lierop te weren hangt de 93-jarige Miet van Lieshout oude gordijnen en tafelkleden aan de luifel. Belangrijker nog, ze maakt zich niet zo druk. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Met een oude DAF-bus van Helmond naar Portugal: ‘We komen alleen nog terug voor familiebezoek’
HELMOND - Een vastomlijnd plan hebben ze niet. Over ruim een maand vertrekken Sanne Schiks, haar man Cor en dochter Eva (5) in een omgebouwde DAF-bus uit 1976 voorgoed naar Portugal. ,,Er is meer in het leven dan werken voor je hypotheek.” -
PREMIUM
De Bakelse gelukkigen die wél mee naar het Rijksmuseum mochten kijken hun ogen uit
BAKEL - Veel ouderen in Bakel verheugden zich op hun trip naar het Rijksmuseum. Helaas was er niet voor iedereen plaats in de bus. De gelukkigen die wel mee mogen, genieten enorm van het uitstapje. -
Ontstressen tijdens fietsdriedaagse in Asten
SOMEREN/ASTEN - De routekaarten liggen al sinds 2020 klaar. Door corona ging de Fietsdriedaagse Asten echter twee jaar op rij niet door, maar dinsdag stapten eindelijk weer honderden liefhebbers op hun stalen ros.
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Geen pilsje tijdens Helmond Sport-FC Eindhoven: derby is één van vijf risicoduels op De Braak
HELMOND - De bierkraan gaat bij het eerste thuisduel van Helmond Sport met Jong AZ gewoon open. Maar als op 19 augustus buurman FC Eindhoven op bezoek komt, wordt er voor en tijdens het duel geen alcohol geschonken. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.