Volledig scherm
Bennie Cramers, Harry Muijen en Gerard Verdonschot in de slaapkamer van het Wehrmachthuisje in Someren-Heide. © Rinus Van Houts

Wehrmachthuisje in Someren in oude glorie hersteld

SOMEREN - Als de mais over een paar weken gekneusd is, dan is vanuit de Smulderslaan in Someren-Heide het gerenoveerde Wehrmachthuisje te zien. De voormalige bouwval is in anderhalf jaar tijd opgeknapt.

In de toekomst wordt voor bezoekers nog een pad vanuit de Smulderslaan aangelegd. Nu is de enige toegang via het erf van een nabijgelegen boerderij.

Gerard Verdonschot is lid van de werkgroep die in anderhalf jaar de renovatie heeft gerealiseerd. ,,Dankzij de vrijwilligersgroep, vaklieden en andere helpers in de leeftijd van 18 tot 82 jaar, staat er nu een huisje dat tot in details de naam Wehrmachthuisje mag dragen. Zonder hen stond er nu nog steeds de bouwval uit de oorlogsjaren. Alleen de muren zijn blijven staan, de rest van het huisje is vervangen: een nieuw dak met daaronder een houten balkenplafond dat zichtbaar is in het keukentje, de woonkamer en de slaapruimte", zegt Verdonschot.

Stucadoors hebben de muren aan de binnenkant voorzien van een laag ouderwets cement zonder gips, zegt timmerman Bennie Cramers. ,,Hier en daar is er wat meer cement opgesmeerd omdat de muren behoorlijk uit het lood staan, binnen moet het toch recht lijken." Nieuwe kozijnen met vensters en paneeldeuren lijken oud en er is voor gekozen om geen goten aan te brengen. Volgens Harry Muijen hadden ze die in de oorlog niet. ,,Rondom het huisje is een grindbak aangelegd met daaronder een drainage voor de waterafvoer."

Militairen

Verdonschot vertelt hoe belangrijk de hulp van militairen was die in december vorig jaar met veertig man in De Hei aan het werk zijn geweest. ,,Het waren leerlingen die een opleiding volgden voor vakman in de bouw. Onder wie ook elektriciens. De leidingen voor de stopcontacten zijn in de vloer weggewerkt. En ook de 'olielampen met een peertje' zijn door hen aangelegd."

De meterkast zit onder het ouderwetse aanrecht in de keuken, uit het zicht voor bezoekers. Water komt uit een vooroorlogse waterpomp en loopt het riool in via een wasbak met opvallende tegeltjes. In de slaapkamer staan drie donker gekleurde stapelbedden met groen beddengoed en een lampetkan op een kastje. Als je de deur opendoet, is het net of je 75 jaar teruggaat in de tijd. Het moderne scherm met bezoekersinformatie brengt je terug in het nu.

Brieven

Voor het bureau in de huiskamer heeft Verdonschot nog een verklaring. ,,Wij zijn van mening dat de soldaten ook brieven naar huis hebben geschreven. De bezoekers aan het Wehrmachthuisje kunnen het zelf invullen." Die zijn zaterdag welkom tijdens de open dag, van 11.00 tot 17.00 uur.