Volledig scherm
Het schilderij van een docerende Theo Lokin in een schoolklas. © Anja Verberne

Wens van Theo Lokin gaat in vervulling

OMMEL - Zelfs een kleine twee jaar na zijn dood zorgt dirigent Theo Lokin er nog steeds voor dat jonge kinderen in Ommel vertrouwd raken met instrumenten. Met hulp van Sancta Maria.

Muziekvereniging Sancta Maria uit Ommel zet een nalatenschap van de in februari 2017 overleden Theo Lokin in om drie jaar 'Muziek in de klas' te draaien.

Deurnenaar Lokin was een zeer bedreven persoonlijkheid. Hij wilde het liefst dat iedereen van muziek maken zou gaan houden, schetst voorzitter Gerard Verberne van Sancta Maria een beeld van de dirigent. Er was niets mooier in het leven dan muziek en dat moest aan zijn medemens doorgegeven worden middels workshops, projecten en muzieklessen, weet Verberne.

Zelfvertrouwen opbouwen

Volledig scherm
Dirigent Theo Lokin maakte zich hard voor muziek in de klas. © RV

Lokins wens gaat nu alsnog in vervulling: de Ommelse Muziekvereniging start met muzieklessen op basisschool Het Toverkruid. Dankzij een nalatenschap van Lokin kan de jeugd les krijgen. ,,Mocht je een wat mindere muzikant blijken te zijn, dan zorgde Theo er wel voor dat je langzaam meer zelfvertrouwen kon opbouwen en zou veranderen in een toch behoorlijke muzikant", herinnert Verberne zich.

,,Hij kon het beste in iedereen naar boven halen, zowel muzikaal als op het persoonlijke vlak. Een bijzonder persoon.”

Lokin was ooit dirigent van de toen nog geheten fanfare en blaaskapel d'Ommelaers. In die jaren was de Deurnenaar al bezig om kinderen in Ommel te enthousiasmeren voor muziek. Hij nam in juni 2012 contact op met het schoolbestuur in het dorp met de vraag of hij mocht uitleggen wat een fanfare was en wat er kwam kijken bij het maken van een muziekstuk. Lokin nam diverse instrumenten mee de klas in.

Dorp leefbaarder

,,Een fanfare kan geen goal neerzetten zoals een sportclub. Nee, een muziekvereniging maakt het dorp leefbaarder met haar inzet tijdens bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas. Theo vond dat heel belangrijk", weet Verberne over Lokins boodschap.

Samen met zijn mede-bestuursleden is jarenlang geprobeerd om de wens van Lokin in vervulling te laten gaan. Door enkele bestuurswisselingen kwam het project steeds niet van de grond, totdat lid Otine van Erp ingeschakeld werd. Ineens was alles snel geregeld.

Het contract voor Muziek in de klas werd dinsdag ondertekend. Een andere muzikant van Sancta Maria heeft speciaal voor dit moment een schilderij gemaakt. Daarop is een docerende Lokin in een schoolklas te zien. ,,Theo was van mening dat er 'muziek in de klas' moest komen. Gewoon als verplicht vak."