Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Woonlasten stijgen hardst in Laarbeek: huishoudens betalen 220 euro meer dan vorig jaar

LAARBEEK - De gemeentelijke belastingen stijgen dit jaar het hardst in Laarbeek. De rekening voor huiseigenaren is gemiddeld 220 euro hoger dan in 2019.

Vereniging Eigen Huis (VEH) meldt dat in vrijwel alle gemeenten huiseigenaren dit jaar meer kwijt zijn aan hun totale woonlasten. De tarieven stijgen met gemiddeld 5,2 procent ten opzichte van 2019.

Dat is vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent. Volgens de vereniging kan de ‘lastenverzwaring sommige mensen flink raken in hun portemonnee’.

Huiseigenaren in de gemeenten Laarbeek en Etten-Leur en in Oldebroek (Gelderland) kunnen dit jaar een beduidend hogere nota op de mat verwachten. De totale woonlasten stijgen daar met ongeveer een kwart, wat erop neerkomt dat zij zo’n 150 tot 220 euro meer moeten neertellen. In slechts 19 van de 355 gemeenten dalen dit jaar de woonlasten.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing gaat met een record van gemiddeld 9,5 procent fors omhoog. In 157 gemeenten gaat deze woonlast met meer dan 10 procent omhoog en zes gemeenten verhogen de heffing met meer dan 50 procent. In Etten-Leur stijgt de afvalstoffenheffing met 64 procent het hardst.

Belangrijke oorzaak van de stijging lijkt volgens de VEH de hogere belasting te zijn die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval. 

In het kaartje hieronder ziet u hoe hoog de woonlasten in uw gemeente dit jaar zijn.