Worstenbroodje met zwam uit Deurne valt in de smaak
DEURNE - Het moest verantwoord zijn, gezond maar bovenal lekker. En daar zijn ze in geslaagd, de vier bedrijven uit de gemeente Deurne die samen het Zwam worstenbroodje maakten. Bij de verkiezing van ‘worstenbroodje van de toekomst’ in Breda wonnen ze de publieksprijs.
Wat maakt dit product zo bijzonder? De worst bestaat voor 50% uit oesterzwammen, hiermee wordt ingespeeld op de trend om minder vlees te eten. Voor het broodje wordt deeg gebruikt op basis van volkorenmeel met zonnebloempitten en tarwevezels. Zo ontstaat een nieuw worstenbroodje met minder koolhydraten, calorieën, vet en zout ten opzichte van het traditionele exemplaar.
Co-productie
Mariëlle van Lieshout levert met haar kwekerij in Liessel de oesterzwammen. Ze is blij met de prijs: ,,Uiteindelijk bepaalt het publiek wat het lekkerste worstenbroodje is.” Het is een co-productie van Deurnese bedrijven. ,,Het varkensvlees komt van Kuijpers Farmers in Walsberg, de worst wordt gemaakt door het Streeckhuys, bakkerij Vedder maakt er een worstenbroodje van. En er zit ook nog een eitje in van Van der Vrande, uit Milheeze.”
Van Lieshout werkte al eerder samen met het Streeckhuys. Daar worden burgers gemaakt die bestaan uit half rundvlees en half oesterzwam.
Knikker
Hoe ging de publieksbeoordeling van het Zwam worstenbroodje? ,,Bezoekers van de wedstrijd kregen bij binnenkomst een knikker. Ze mochten van alle vijf finalisten een stukje proeven. Bij de lekkerste lieten ze de knikker achter. Wij hadden de meeste knikkers. En wij hadden geen fans bij.”
De vijfkoppige jury koos voor het Woshibroodje van de Bredase onderneemster Suzanne van der Poll. Dat bestaat uit biologisch kippendijengehakt en fijngesneden groente. ,,Met de juryprijs krijg je wel meer publiciteit. Maar we zijn blij dat het publiek voor ons koos", aldus Van Lieshout.
Het Zwam Worstenbroodje is te koop in de elf filialen van Vedder en in de twee winkels van het Streeckhuys. Komende zondag worden mini-varianten van het broodje uitgedeeld aan het winkelend publiek, tijdens de kerstkoopzondag. Als afsluiting van het thema-jaar 'Deurne viert eten'. ,,En dan hopen wij natuurlijk dat de horeca het op gaat pikken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUM
Komkommerkweker in de Peel kan werk maken van bedden voor zijn arbeidsmigranten
HELENAVEEN - Komkommerteler Ties Verbaarschot is een stap dichter bij zijn doel om 24 arbeidsmigranten onderdak te bieden op zijn bedrijfslocatie in Helenaveen. Hij heeft daarvoor een belangrijke vergunning teruggekregen. -
PREMIUM
Binnenkort kun je wonen boven de C&A in hartje Helmond
HELMOND - Nu is het nog een flinke blinde muur in het centrum van Helmond, maar op termijn komen er grote ramen boven de C&A aan de Markt. Pandeigenaar Vestes BV uit Oisterwijk wil daar woningen bouwen en de gevel flink aanpassen. -
Pastoor Scheepers op tv in serie over carnaval
HELMOND - Hij is niet alleen pastoor, maar ook een enthousiaste carnavalsvierder. Pieter Scheepers uit Helmond is een van de personen die voorkomt in de nieuwe vierdelige tv-serie Carnavalshart. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
PREMIUM
Deuren open bij Artex? Dan eerst meer onderzoek naar stank, eist de rechter
AARLE-RIXTEL - Artex weet nog altijd niet of de ramen en deuren open mogen. Het textielbedrijf in Aarle-Rixtel stapte daarvoor naar de rechter, maar die wil eerst een grondig onderzoek naar stankoverlast. -
-
-
PREMIUM
Helmonders melden zich op platform waar eten wordt aangeboden: ‘Supertriest dat onze club zo hard groeit’
HELMOND - Steeds meer Helmonders lijken moeite te hebben om ’s avonds een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten. Het platform Foodsharing Helmond wil voedselverspilling tegengaan en mensen helpen. ,,De verhalen zijn schrijnend.” -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.