Volledig scherm
Mariëlle van Lieshout (oesterzwamkweker) met Bart Witteveen (Streeckhuys) en Bart Vedder (bakkerij Vedder) bij de presentatie van het Zwam worstenbroodje in Breda.

Worstenbroodje met zwam uit Deurne valt in de smaak

DEURNE - Het moest verantwoord zijn, gezond maar bovenal lekker. En daar zijn ze in geslaagd, de vier bedrijven uit de gemeente Deurne die samen het Zwam worstenbroodje maakten. Bij de verkiezing van ‘worstenbroodje van de toekomst’ in Breda wonnen ze de publieksprijs. 

Wat maakt dit product zo bijzonder? De worst bestaat voor 50% uit oesterzwammen, hiermee wordt ingespeeld op de trend om minder vlees te eten. Voor het broodje wordt deeg gebruikt op basis van volkorenmeel met zonnebloempitten en tarwevezels. Zo ontstaat een nieuw worstenbroodje met minder koolhydraten, calorieën, vet en zout ten opzichte van het traditionele exemplaar.  

Co-productie

Mariëlle van Lieshout levert met haar kwekerij in Liessel de oesterzwammen. Ze is blij met de prijs: ,,Uiteindelijk bepaalt het publiek wat het lekkerste worstenbroodje is.”  Het is een co-productie van Deurnese bedrijven. ,,Het varkensvlees komt van Kuijpers Farmers in Walsberg, de worst wordt gemaakt door het Streeckhuys, bakkerij Vedder maakt er een worstenbroodje van. En er zit ook nog een eitje in van Van der Vrande, uit Milheeze.”

Van Lieshout werkte al eerder samen met het Streeckhuys. Daar worden burgers gemaakt die bestaan uit half rundvlees en half oesterzwam.

Knikker

Hoe ging de publieksbeoordeling van het Zwam worstenbroodje?  ,,Bezoekers van de wedstrijd kregen bij binnenkomst een knikker. Ze mochten van alle vijf finalisten een stukje proeven. Bij de lekkerste lieten ze de knikker achter. Wij hadden de meeste knikkers. En wij hadden geen fans bij.” 

De vijfkoppige jury koos voor het Woshibroodje van de Bredase onderneemster Suzanne van der Poll. Dat bestaat uit biologisch kippendijengehakt en fijngesneden groente.  ,,Met de juryprijs krijg je wel meer publiciteit. Maar we zijn blij dat het publiek voor ons koos", aldus Van Lieshout.

Het Zwam Worstenbroodje is te koop in de elf filialen van Vedder en in de twee winkels van het Streeckhuys. Komende zondag worden mini-varianten van het broodje uitgedeeld aan het winkelend publiek, tijdens de kerstkoopzondag. Als afsluiting van het thema-jaar 'Deurne viert eten'. ,,En dan hopen wij natuurlijk dat de horeca het op gaat pikken.”