Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Zaak Gebr. Nooijen uit Deurne afgerond: Loonbedrijf herstelt alle fouten

DEURNE - Het Deurnese loonbedrijf Gebr. Nooijen heeft alle overtredingen gerepareerd. Vorig jaar kreeg het bedrijf een controle van het Peelland Interventie Team. Daaruit bleek onder andere dat er op grote schaal mest van derden verwerkt werd terwijl daar geen vergunningen voor waren.

De grootscheepse controle van het Peelland Interventie Team (PIT), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, politie en waterschap Aa en Maas werd op 31 januari 2018 op twee locaties van de Gebr. Nooijen in het buitengebied van Deurne uitgevoerd.

Inmiddels zijn de misstanden hersteld en is de zaak afgerond, meldt de gemeente Deurne.

Hercontroles

Met de opslag en bewerking van mest van derden zijn de gebroeders gestopt, bleek eerder al na meerdere hercontroles. Voor dit onderdeel hangt hen nog wel een boete boven het hoofd, volgens de gemeente 'om herhaling te voorkomen'.

Daarnaast zijn er voor twee gebouwde loodsen en een dieseltank vergunningen aangevraagd die er in januari niet bleken te zijn. Ook zijn asbesthoudende dakplaten verwijderd.

De eigenaars van het Loonbedrijf dienden eerder dit jaar bij de gemeente bezwaren in, onder meer tegen de boetes voor het onderdeel 'mestverwerking voor derden'. Ze stelden dat ze die mest nodig hebben om uit te rijden op hun eigen akkerbouwgronden en niet om dit te verwerken. Daarnaast gaven ze aan dat ze al ver waren met de aanvraag van de vergunning van de twee loodsen, de dieseltank en het afvoeren van de asbest toen de dwangsommen werden opgelegd.

Bezwaren

De bezwaarschriftencommissie van de gemeente - die burgemeester en wethouders onafhankelijk advies geeft - kon niet meegaan in de bezwaren van het Deurnese loonbedrijf en vond ze ongegrond. Het college nam het advies over. Nu alles formeel op orde is, kunnen de Gebr. Nooijen hun bedrijven volgens de gemeente voortzetten. Naast het loonbedrijf zijn dat op twee locaties agrarische bedrijven. Mest van eigen dieren mag daar opgeslagen en verwerkt worden.

Naar aanleiding van onder andere deze mestkwestie stuurde burgemeester Hilko Mak van Deurne een brief naar landbouwminister Carola Schouten. Een van zijn dringende verzoeken aan haar was om meer gereedschap in handen te krijgen om mestfraude aan te pakken. Schouten laat weten dat er in ieder geval extra toezicht komt op regio's met een verhoogd risico, waaronder De Peel.

Daarnaast streeft Schouten ernaar om vanaf 2020 een systeem in te voeren om mesttransport en opslag digitaal en gelijktijdig te controleren en te laten verantwoorden.