Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Zeker 5 inwoners Gemert-Bakel door coronavirus overleden, aldus burgemeester: ’Het gonsde van de geruchten’

UPDATEGEMERT - Zeker vijf inwoners van Gemert-Bakel zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zegt burgemeester Michiel van Veen.

Van Veen maakte dat aantal donderdagochtend zelf via Twitter bekend, vooral ook om een einde te maken aan de geruchten die binnen de gemeente de ronde doen. ,,Het gonsde overal van de geruchten dat er iemand was overleden, ik merkte dat daar heel veel onrust over was.” 

Met het bekendmaken van het cijfer hoopt Van Veen iets van die ongerustheid weg te nemen, ook al zitten er aan het genoemde aantal van vijf ’wel wat disclaimers'. ,,Natuurlijk, want je bent afhankelijk van hoe nauwkeurig de doodsoorzaak van een overledene is waargenomen en vervolgens geregistreerd.”

Dat Gemert-Bakel qua aantallen besmettingen al een tijdje in de landelijke top 5 bivakkeert, noemt Van Veen ’wel heftig’. ,,Er is veel verdriet, maar veel mensen kunnen dat verdriet nu niet goed kwijt.  Dat is verschrikkelijk. De straten zijn leeg en verlaten, maar het is er zeker wel.” 

De burgemeester hoopt dat mensen de afgekondigde richtlijnen ook de komende tijd in acht blijven nemen. Komend weekend wordt in die zin ’heel spannend’, aldus Van Veen. ,,Ik hoop niet dat er spontane feestjes ontstaan, bijvoorbeeld bij iemand in een schuur, zodat wij daar geen zicht op hebben.”

Een van de overledenen in Gemert-Bakel is de Gemertse kunstenaar Frans Arts. Hij overleed zondag op 78-jarige leeftijd. De Gemertse Dorette Carton schreef eerder deze maand een brandbrief aan Mark Rutte. De Gemertse vroeg zich daarin af of de premier wel in de gaten had hoe diep het coronavirus zich in Brabant heeft genesteld. ,,Hoe ik weet dat ik besmet ben met het coronavirus? Hier in het Noord-Brabantse dorp waar ik woon, worden elk moment meer mensen ziek.”