Volledig scherm
Tjeu Lammers, Mies van Ooij, Adrie van Hal en Jacqueline van der Heijden van shantykoor De Klotvaarders. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Zingen voor alzheimerstichting in Deurne

DEURNE - Ze hebben alle vier wel eens te maken gehad met alzheimer- patiënten in hun omgeving en dat maakte indruk. Tjeu Lammers, Mies van Ooij, Adrie van Hal en Jacqueline van der Heijden van shantykoor De Klotvaarders uit Deurne zetten zich daarom nu in voor Stichting Alzheimer Nederland.

Het koorbestuur, waar Lammers en Van Hal ook in zitten, bedacht drie muzikale evenementen om geld in te zamelen voor dit goede doel. ,,Het begon met de viering van ons tienjarig bestaan", vertelt Van Hal. ,,Dat is dit jaar en daarvoor wilden we iets speciaals doen. Tijdens eerdere acties hebben we het KWF ondersteund, nu viel ons oog op Alzheimer Nederland."

Die keuze komt niet zomaar uit de lucht vallen. Van Hal heeft in zijn eigen familie en schoonfamilie twee mensen die dementerend zijn. ,,Mijn neef is pas vijftig jaar. De ziekte hakt er behoorlijk in, niet alleen bij hem, maar ook bij zijn naasten."

Van Hal en Lammers zochten de samenwerking op met de Stichting Alzheimer Nederland en gingen voortvarend aan de slag met het samenstellen van een muziekprogramma. Ondertussen begonnen koorleden alvast met het verkopen van speldjes in de vorm van een blauwe bloem (een vergeet-me-nietje, symbool van Alzheimer Nederland). Dat bracht tot op heden al zo'n 2000 euro op. En dit is pas het begin; het streefbedrag van De Klotvaarders is 15.000 euro.

Poster

,,Dat geld willen we op verschillende manier binnenhalen", aldus penningmeester Lammers. ,,Bijvoorbeeld door het werven van sponsors en adverteerders voor het programmaboekje."

Van Ooij belde op één middag veertien bedrijven, twaalf zegden toe. Van der Heijden ging langs bij winkeliers en wist bijna iedereen over te halen om op zijn minst een poster op te hangen.

Die poster kondigt de drie concerten aan die het grootste deel van de fondsenwerving vormen. Het eerste concert vond plaats in februari, het volgende staat gepland op 25 mei in het Cultuurcentrum Deurne en het derde is een dagvullend festival op de Deurnese Markt op 31 augustus. Voor het concert in mei, waarbij onder andere zangeres Lenny Kuhr optreedt, zijn nog kaartjes beschikbaar. Het korenfestival in de zomer is gratis toegankelijk, maar de organisatie hoopt uiteraard dat bezoekers hun portemonnee trekken voor het goede doel.

Van Ooij: ,,Dementie staat steeds meer in de belangstelling omdat meer mensen ermee te maken krijgen. Mijn schoonmoeder heeft het ook. Ze herkent haar eigen kinderen niet meer. Dat is heel erg om mee te maken. Daarom is dit zo'n mooi doel. We hebben afgesproken met Alzheimer Nederland dat het geld gaat naar onderzoek voor middelen die dementie kunnen voorkomen of inperken."

Wie wil bijdragen aan de actie kan via de website contact opnemen. Kaarten voor het concert op 25 mei zijn verkrijgbaar bij de kassa van het Cultuurcentrum Deurne en op ccdeurne.nl.

  1. Party-plastic passé bij festival Misty Fields in Asten-Heusden
    PREMIUM

    Par­ty-plas­tic passé bij festival Misty Fields in As­ten-Heus­den

    ASTEN-HEUSDEN - Marcel Liebrechts houdt niet van rondslingerende sigarettenpeuken. Het duurt jaren voor ze vergaan en ze zijn slecht voor het milieu, weet het bestuurslid van muziekfestival Misty Fields in Asten-Heusden. „Wij balen echt ontzettend van die dingen. We willen geen peuken meer hoeven rapen.” Hij lacht, maar meent het wel. Vriendelijk verzoek dus of bezoekers die roken gebruik willen maken van de asbakken in de vorm van staande vaten met zand erop.