Volledig scherm
Bezoekers van Misty Fields komen op krachten voor de finale van het festival tijdens een wandeling. © Sem Wijnhoven - FotoMeulenhof

Zondagochtendwandeling Misty Fields: ontnuchteren in de natuur

HEUSDEN - Recupereren na een korte nacht kan met koffie, gebakken eieren en veel water, maar de organisatie van ontdekkingsfestival Misty Fields bood zondagochtend een gezonder alternatief aan. Tijdens een begeleide wandeling door Nationaal Park De Groote Peel konden festivalgangers iets over de omgeving leren én tegelijk weer op krachten komen voor de finale van het festival.

Op de Facebookpagina van Misty Fields worden ze strijders genoemd: de 24 dappere bezoekers die al om 10.00 uur hun tentje hadden verlaten om De Peel te ontdekken. Om 10.00 uur is er op het startpunt echter nog maar de helft van dat dubbele dozijn opgegeven strijders aanwezig. En om de opgave voor de organisatie nóg wat lastiger te maken, zijn degenen die zich hadden aangemeld er niet en zijn de mensen die zich niet hadden aangemeld er wél. Gelukkig kan de Peelexpress - het treintje dat de natuurliefhebbers van het festivalterrein naar De Groote Peel brengt - na een Brabants kwartiertje vrij improviseren toch vertrekken.

Frans

Volledig scherm
Bezoekers van Misty Fields komen op krachten voor de finale van het festival tijdens een wandeling. © Sem Wijnhoven - FotoMeulenhof

De ervaren gids Frans neemt het gezelschap onder zijn hoede. Tijdens de anderhalf uur durende wandeling door de velden die verre van misty zijn, strooit de vrijwilliger kwistig met informatie en weetjes. Over bommenwerpers, die in de oorlog hun licht ontvlambare bagage dropten in De Groote Peel. En over de lage stand van het water, het veenmos, de Amerikaanse hondsvis, de grens tussen Brabant en Limburg, de effecten van de opwarming van de aarde en kraanvogels. Zijn publiek, dat na twee dagen met muziek, biertjes en weinig slaapcomfort nog best een fitte indruk maakt, luistert aandachtig.

Eén van de vroege vogels, de geenszins brak ogende Limburger Bas, vindt de ochtendwandeling een uitstekende start van zijn zondag. ,,Het is leuk om even van het festivalterrein af te komen. Even weg tussen de tentjes, voor een wandeling door de natuur. Mooi om zo wat meer over de omgeving te weten te komen”, vertelt hij al wandelend.

Ivo

Vijfduizend stappen verder zit het rondje Groote Peel erop. De Utrechtse student Ivo kijkt met een positief gevoel terug op het avontuur. ,,Ik ben sowieso wel begaan met de natuur. Het was een interessante kennismaking met de natuur in deze voor mij onbekende regio. Vanmiddag kijk ik nog een paar bandjes en dan ga ik weer lekker naar huis.”

Rond het middaguur tuft de Peelexpress vol strijders weer over de landwegen van De Peel. Terug naar station Misty Fields, voor de laatste uurtjes van het festival. Een kater armer, maar een mooie en gezonde ervaring in de natuur rijker.

Volledig scherm
De Peelexpress. © Sem Wijnhoven - FotoMeulenhof