Volledig scherm
© Thinkstock

Zorg kost Peel weer meer geld

PEEL-  De zorgkosten blijven voor de vijf Peelgemeenten maar stijgen. In een nieuwe tussenstand over 2019 geven Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren vijf miljoen euro meer uit dan vorig jaar.

In totaal geven de vijf gemeenten dit jaar waarschijnlijk voor bijna 50 miljoen euro uit aan zorg. In 2015, toen alle gemeenten in Nederland de verantwoordelijkheid voor onder andere jeugdzorg en WMO van het Rijk overnamen, was dat nog een kleine 40 miljoen euro.

Vooral voor Deurne en Gemert-Bakel pakt de prognose ongunstig uit. Zij betalen dit kalenderjaar naar verwachting respectievelijk 2,9 en 1,2 miljoen euro meer aan zorgkosten dan begroot.

Een groot deel van de stijging zit in een grotere vraag naar specialistische zorg die landelijk ingekocht moet worden. Dat zijn instellingen voor onder andere slachtoffers van loverboys, adoptie-nazorg of eetstoornisklinieken. De doorverwijzing van één of meerdere kinderen naar een dergelijke instelling kost al snel enkele tonnen per jaar. Gemeenten hebben weinig grip op deze zware vorm van zorg.

Niet alleen jeugdzorg

Deurne heeft daarnaast te maken met een jeugdhulpinstelling als internaat Vreekwijk. De regel is dat de kosten voor het verblijf worden betaald door de gemeente waar de kinderen vandaan komen. Maar wanneer zij onder voogdijschap geplaatst worden, omdat hun ouders niet meer het gezag mogen voeren, staan zij ingeschreven in de plaats waar ze dan verblijven.

De pijn zit hem dit jaar niet alleen in de jeugdzorg. Ook de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kost gemeenten steeds meer geld. In totaal geven de vijf Peelgemeenten daar 1,4 miljoen euro meer aan uit dan in 2018.

De oorzaak wordt onder meer gezocht in de maximale eigen bijdrage in de vorm van een vast abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken, ongeacht inkomen of vermogen voor voorzieningen als dagbesteding en psychische ondersteuning of huishoudelijke hulp.

  1. Carnaval krijgt zwart randje voor eigenaar Café van Bracht: ‘Álles is overhoop gehaald en drank gestolen’
    PREMIUM

    Carnaval krijgt zwart randje voor eigenaar Café van Bracht: ‘Álles is overhoop gehaald en drank gestolen’

    AARLE-RIXTEL - Ondanks een prachtige carnavalsweek kreeg het feest voor de eigenaar van Café van Bracht uit Aarle-Rixtel toch nog ‘een zwarte rand’. Een of meerdere inbrekers sloegen donderdagnacht toe en lieten het café in een puinzooi achter. ,,Zo stonden we een paar dagen geleden middenin de gezelligheid en nu staan we in een tent die volledig overhoop is gehaald”, zegt de eigenaar (44) van het café.