Volledig scherm
Hugo Greeven, interim-directeur Vierbinden Laarbeek. © Hugo Greeven

Zorgen bij Laarbeekse stichting Vierbinden over overname

LAARBEEK - Onder het personeel van de Laarbeekse stichting Vierbinden heerst onrust over de aanstaande overname door twee verschillende partijen.  

Een deel van de medewerkers gaat straks over naar de reeds bestaande LEVgroep, dat het welzijnswerk van Vierbinden op zich neemt. Het gaat om 11 medewerkers (7,5 voltijdsbanen). Het andere wordt ondergebracht bij een nog op te richten stichting die verantwoordelijk wordt voor het beheer van de gemeenschapshuizen. Dat zijn 12 personeelsleden, ofwel 8 voltijdsbanen. 

Vooral over het laatste zijn de zorgen groot. ,,De nieuwe organisatie is nóg kleiner dan Vierbinden nu al is", sprak voorzitter Joost van Wijk van de personeelsvereniging dinsdagavond emotioneel, voorafgaand aan het debat over de toekomst van het welzijnswerk en de gemeenschapshuizen in Laarbeek. ,,Natuurlijk wordt geschermd dat alle medewerkers worden behouden, maar niemand kan ontkennen dat door kleiner te worden, de risico's toenemen.” Ook vond hij het tegen de borst stuiten dat de medewerkers tijdens het hele besluitvormingsproces helemaal buiten beeld zijn gebleven.

Groot en robuust

Aanvankelijk was het de bedoeling de hele stichting Vierbinden onder te brengen bij één grotere, robuuste welzijnsorganisatie. De Laarbeekse welzijnsorganisatie was volgens het college van burgemeester en wethouders ‘te klein en kwetsbaar’ geworden om aan de eisen van deze tijd te voldoen.  

Maar kort na de zomer stond het burgerinitiatief Behoud Gemeenschapshuizen voor Laarbeek op. Uit een rapport was immers gebleken dat de problemen vooral bij het welzijnswerk liggen en niet bij de gemeenschapshuizen. In korte tijd hadden ze bijna negenhonderd handtekeningen verzameld voor hun doel. Genoeg draagvlak onder de bevolking, vond een meerderheid in de gemeenteraad. Die vroeg het college de initiatiefnemers in ieder geval een kans te geven en het voorstel werd erop aangepast. 

Solide vehikels

Voor de medewerkers van Vierbinden was dit een onbegrijpelijke zet. ,,We hebben maanden gepraat over een bepaalde richting, gebaseerd op een solide advies. Dat wordt nu terzijde geschoven", zei interim-manager Hugo Greeven van Vierbinden.  ,,Eén ding wordt vergeten: de dorpshuizen zijn solide vehikels van het welzijn. Ze horen bij elkaar. Misschien is dat in het verleden niet zo goed uit de verf gekomen, maar door ze uit elkaar te trekken bereik je het doel zeker niet.”

Aanvankelijk leek het erop dat een deel van de gemeenteraad ernstig twijfelde aan de ingeslagen weg. Moet Vierbinden inderdaad wel opgesplitst worden?, was kort de vraag. Maar toezeggingen van initiatief Johan van der Heijden van het burgerinitiatief en wethouder Greet Buter (PvdA, accommodatiebeleid) stelden de meeste fracties, behalve De Werkgroep die uiteindelijk tegenstemde, gerust.  

 1. Finetunen van Heusdense beleefkerk: ‘Is de tekst wel te lezen?’

  Finetunen van Heusdense beleefkerk: ‘Is de tekst wel te lezen?’

  HEUSDEN - ,,Sorry als de voorstelling misschien wat kneuterig overkwam’', zo besluit poppenspeler en pelgrim ‘broeder Alex’ haast verontschuldigend zijn optreden in de Heusdense kerk. Tijdens de voorstelling vroeg de Franciscaanse poppenspeler (poppentheater De Arme Pelgrim) onder meer aan de circa twintig toeschouwers of de poppen en de liedtekst - op een rol papier - wel goed genoeg zichtbaar waren. Ook stoeide hij met de geluidsversterker.
 2. Neerkant trilt op haar grondvesten tijdens Kletsavond van de Ulewappers
  PREMIUM

  Neerkant trilt op haar grondves­ten tijdens Kletsavond van de Ulewappers

  NEERKANT - ,,Typisch Neerkant, hier is zelden iets te doen maar als er eindelijk wat leven in de brouwerij is, gunnen de verenigingen elkaar het licht in de ogen niet." Het is een veel gehoord verwijt van de bezoekers van de kletsavond van CV De Ulewappers uit Neerkant. Daar waar de carnavalsvereniging een prachtige avond, met goede klets en goed amusement, voor de bezoekers had geregeld, keken de artiesten tegen een halflege zaal Internos aan. De plaatselijke toneelvereniging speelde verderop een voorstelling die ook veel publiek trok.