Volledig scherm
De ondertekening van het convenant Peelgemeenten op gemeentehuis Deurne, nu anderhalf jaar geleden. © FotoMeulenhof

Zorgloket Peel versimpelt organisatie

PEELREGIO - De organisatie van het regionale zorgloket Peelgemeenten is bij de oprichting meteen erg zwaar opgetuigd. De aansturing kan simpeler dan nu het geval is.  

De zorgsamenwerking van de vijf Peelgemeenten wordt in banen geleid door een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Dat kan allemaal wat lichter worden opgetuigd, aldus een woordvoerder namens de vijf Peelgemeenten -Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren. ,,Het is de vraag of die vorm zo zwaar moet zijn.”

Het regionale zorgloket werd de afgelopen tijd op eigen verzoek tegen het licht gehouden. Het leverde een kritisch evaluatierapport op van onderzoeksbureau SeinstraVandeLaar. De kwaliteit van de dienstverlening is op orde, maar de organisatie kan verbeterd worden waardoor de samenwerking stabieler wordt, aldus het bureau. 
De vijf gemeenten kunnen zich allemaal vinden in de conclusies, lieten ze gisteren weten in een gezamenlijke verklaring. De komende weken gaat men aan de slag met de verbeterpunten. Peelgemeenten ging anderhalf jaar geleden van start toen Helmond zich terugtrok uit de zorgsamenwerking Peel 6.1. 

De nieuwe club kwam tot stand onder hoge druk en om die reden werd een aantal beslissingen uitgesteld. De opbouw van de organisatie was er een van. Het is een zogenaamde ’gemeenschappelijke regeling met een openbaar lichaam’. ,,De vraag is of het zo'n zware organisatievorm moet zijn. Dit was destijds een bewuste keus: na anderhalf jaar evalueren en dan keuzes maken.”

Voor mensen in de Peel die zorg nodig hebben verandert er in de kern eigenlijk niets. De toegang tot de zorg blijft net als eerst in handen van de eigen gemeente en de inkoop blijft gezamenlijk.
Naast de aansturing gaat het zorgloket voortaan werken met een basispakket van taken voor gemeenten en zogenaamde plustaken. Die kunnen gemeenten apart of gezamenlijk inkopen bij Peelgemeenten. Een voorbeeld daarvan is het in dienst nemen van jeugdhulpverleners. Gemert-Bakel en Deurne besloten onlangs dit zelfstandig op te pakken; Asten, Someren en Laarbeek willen dit uitbesteden aan het gemeenschappelijke zorgloket. 
Tenslotte wordt er gezocht naar een oplossing voor de post financiën: deze wordt nu door een persoon bemand, iets dat de organisatie kwetsbaar maakt.
De vijf gemeenten benadrukken daarnaast dat het uitgangspunt blijft om de samenwerking voort te zetten en te versterken.

  1. Björn Kusters uit Someren schrijft derde boek over hoe hij leeft met syndroom van Down
    PREMIUM

    Björn Kusters uit Someren schrijft derde boek over hoe hij leeft met syndroom van Down

    SOMEREN - Op 11-jarige leeftijd schrijft Somerenaar Björn Kusters zijn eerste minibiografie over hoe het is om het syndroom van Down te hebben. Vijf jaar later volgt deel twee ‘Dit ben ik nu’ en inmiddels ligt deel drie over op eigen benen staan bij de drukker. De 20-jarige Somerenaar kan en wil niet zonder de hulp van zijn vaste stimulator en vertrouwenspersoon Jolanda Maas. Een ‘tweegesprek’.